Emine Ugur wint de Vrouw in de Media Award

Sociaal dienstverlener en columnist Emine Ugur uit Aphen ontvangt de Vrouw in de Media Award 2022 voor Zuid-Holland. Ze schrijft columns in Trouw en strijdt om het stigma van armoede af te halen.

Advertenties

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen.

Over de winnares
Emine Ugur was één van de dertien genomineerde vrouwelijke deskundigen namens Zuid-Holland. Ze kreeg de meeste stemmen samen met Naomi Dessaur die al meer dan 20 jaar huiselijk geweld, kindermishandeling, seksualiteit en veilig opgroeien bespreekbaar maakt en Nicole Hunfeld, apotheker en wetenschapper duurzame zorg (Erasmus MC en KNMP) en winnaar sustainability award Erasmus Universiteit. De jury koos uit de top drie voor Emine Ugur.
“Emine zet zich met hart en ziel in voor de bestrijding van armoede maar ook andere zaken zoals bijvoorbeeld immigratie gaan haar nauw aan het hart. Op social media laat ze haar mening vaak en op een respectvolle en empathische manier horen. Maar ze geeft in haar columns ook mooie en treffende beschrijvingen, uit het leven gegrepen. Emine is een bevlogen schrijfster die nog meer te zien en te horen mag zijn op traditionele media zoals radio en tv. Kortom naar mening van de jury verdient Emine deze award”, aldus de jury.

De vorige Vrouw in de Media Award Zuid-Holland (2021) won cybersecurity-expert en voorzitter COC Nederland Astrid Oosenbrug.

Regionale Vrouw in de Media winnaar gaat door naar landelijk, stembus geopend
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury eerst de genomineerden en maakte vervolgens een keuze uit de top drie met de meeste stemmen. Bij de keuze werd door de jury gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022. De jury voor Zuid-Holland bestaat uit juryvoorzitter Lana Witte de Wit, o.a. verslaggever/ redacteur Omroep West, Marlies Vording, journalist/plaatsvervangend chef Leidsch Dagblad, Anita Abaisa, directeur IBias VR en Koen Freijssen, eindredacteur Rijnmond.

Er kon tot en met zaterdag 14 januari worden gestemd.  In totaal brachten 35.000 mensen op http://www.vrouwindemedia.nl hun stem uit. De provinciale winnares dingt nu mee voor de Vrouw in de Media Award 2022 landelijk. Tot en met 31 januari is de stembus hiervoor geopend. Op 6 februari ’s avonds wordt de winnaar samen met de You Go Girl Award 2022 bekend gemaakt.

Advertenties


Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12%. Dat is gestegen naar 28,3% in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op 26,7%.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2022 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

Advertenties

Winnaar Heel Holland Bakt 2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: