Kwart van de jongeren gebruikt wel eens illegale taxi om thuis te komen

Een kwart van de jongeren maakt wel eens gebruik van een illegale taxi. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert. Deze “snorders of zwarte taxi’s” gebruiken zij voornamelijk omdat deze goedkoper is dan een officiële taxi, terwijl hier wel veel risico’s aan zitten. Ze rijden onder meer onverzekerd rond en de snorders kunnen onbetrouwbaar zijn.

Advertenties

Naast de legale taxi’s rijden er in Nederland ook illegale taxi’s rond. Deze taxi’s, ook wel snorders of zwarte taxi’s genoemd, hebben geen officiële vergunning, waardoor de veiligheid van de passagiers niet gewaarborgd kan worden. TeamAlert zocht in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uit hoe jongeren naar snorders kijken.

Uit het enquêteonderzoek, waaraan 980 jongeren deelnamen, komt naar voren dat een kwart van de jongeren wel eens een illegale taxi heeft gebruikt. Bijna twee derde geeft aan nog nooit bij een snorder in de auto te hebben gezeten, de rest van de ondervraagden weet dat niet zeker. Van de jongeren die ooit een illegale taxi heeft gebruikt, heeft een meerderheid dit een tot vijf keer gedaan in de afgelopen vijf jaar. Een kleine groep gebruikt snorders regelmatig.

In het onderzoek is jongeren gevraagd wanneer zij een illegale taxi gebruiken. Het vaakst regelen de jongeren een snorder als zij terugreizen van een avondje uit naar de kroeg of discotheek in de stad. Ook bellen/appen ze een illegale taxi vaak na een huisfeestje of na een festivalbezoek. Jongeren gebruiken vaker een snorder voor de terugweg dan voor de heenweg, blijkt uit het onderzoek.

Veruit de belangrijkste reden die jongeren gaven om een snorder te gebruiken is omdat deze goedkoper is dan een officiële taxi. Daarnaast zijn snorders volgens de ondervraagden makkelijk te bereiken en rijden ze altijd en overal. Ook kent een groep jongeren de chauffeur die de snorder rijdt persoonlijk, waardoor ze het betrouwbaar vinden om met deze taxi mee te rijden. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat jongeren redelijk op de hoogte zijn van de gevaren van snorders. Toch weegt dit volgens hen niet op tegen de kosten en het gemak van een illegale taxi regelen.

Advertenties

Om jongeren voor te lichten over de nadelen van snorders heeft TeamAlert een nieuw project ontwikkeld: Fix je rit! Tijdens dit project gaat TeamAlert in gesprek met jongeren over snorders, aan de hand van een kennisquiz en ludieke dilemma’s over dit thema. Hiermee worden jongeren uitgedaagd bewust na te denken over hoe je veilig thuis komt na een avondje uit. Fix je rit wordt voor het eerst ingezet op 1 september op het HBO intro festival in Den Bosch.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt samen met de politie toezicht op het (illegale) taxivervoer. Mensen die taxivervoer aanbieden zonder vergunning zijn strafbaar en riskeren onder andere een hoge boete. Naast de risico’s voor passagiers, vormen snorders oneerlijke concurrentie voor legale taxibedrijven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: