Vooral internationale studenten worden slachtoffer van studentenkameroplichters

Stel, je bent een internationale student die naar Nederland komt. U kent niemand in het land die u zou kunnen helpen bij uw zoektocht naar huisvesting. Maanden voor je komst ga je op zoek naar een woonruimte, je abonneert je op tal van betaalde huurwebsites zoals Kamernet, Huurstunt, Kamerkampioen, Rentola en betaalt elk zo’n 30 euro per maand, stuurt talloze sollicitaties uit en krijgt nooit antwoord.

Advertenties

Je gaat op huisvestingspagina’s op Facebook, waar oplichters en roofzuchtige huisgenoten genoeg zijn. De meeste studentenhuizen zijn “Dutch only”, daar kun je niet op solliciteren. Je tijd dringt, school gaat bijna beginnen. Je accepteert een aanbod voor een kamer waarbij “inschrijven niet mogelijk is”. Je staat dan niet ingeschreven, dus je hebt geen bankrekening of verzekering en je kunt niet werken. Je hebt geen huurcontract, je huisgenoot die onderhuurt, verbergt je voor de huisbaas en uiteindelijk zetten ze je zonder opzegtermijn uit je huis. Je hebt geen rechten. Woon je nu op de bank van vrienden, accepteer je meer duistere, te dure illegale huisvestingsaanbiedingen, of stop je met studeren en ga je naar huis? De aanhoudende huisvestingscrisis in Nederland treft de meest kwetsbaren onevenredig hard. Velen merken dat ze hun toevlucht moeten nemen tot onveilige en onstabiele levensomstandigheden zonder huurzekerheid.

Advertenties

Global Human Rights Defense heeft de GHRD Housing Vulnerability Survey 2022 uitgevoerd om de moeilijkheden te documenteren die inwoners van Nederland ondervinden bij het zoeken naar huisvesting. De enquête, die voornamelijk internationale studenten bereikt, heeft een patroon van machtsmisbruik tussen woningaanbieders en huurders blootgelegd en talloze meldingen van discriminatie bij het zoeken naar huisvesting; verder bestendigd door de registratievereisten van de overheid, de onwil van universiteiten om studenten te helpen, en het algehele gebrek aan toegang tot informatie en beschikbare hulp en Diensten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: