Jaarwisseling: meerdere agenten gewond, geen massale ordeverstoringen

De politie heeft een jaarwisseling achter de rug waarbij in meerderde eenheden politiemensen bekogeld zijn met zwaar vuurwerk, met verwondingen en gehoorschade als gevolg. Massale openbare ordeverstoringen bleven uit.

Advertenties

Korpschef Henk van Essen blikt terug op een intensieve avond en nacht: ‘De vuurwerktraditie is er één geworden waarbij er elk jaar collega’s blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen.  Ik maak me daar kwaad over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden.’

De politie moest afgelopen nacht te vaak in actie komen om hulpverleners te assisteren bij bijvoorbeeld het blussen van branden. Ook waren er veel kleinere ongeregeldheden, waarbij kort ingrijpen vaak volstond. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht, vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Van Essen: ‘De veiligheid van burgers en van hulpverleners staat bij ons optreden voorop. Dat collega’s zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar.’

Ziekenhuis
Bij meerdere incidenten in de Eenheid Den Haag, raakten meer dan tien politiecollega’s gewond. Een aantal van hen moest naar het ziekenhuis voor medische behandeling. Ook in Helmond moesten collega’s naar het ziekenhuis, na belaagd te zijn met knalvuurwerk. Een van hen liep gehoorschade op. Verdachten zijn aangehouden. Ook in onder meer Utrecht, Geleen, Breda en Roosendaal werden politie en brandweer met zwaar vuurwerk bestookt.

Inzet ME
Grote ordeverstoringen konden worden voorkomen, onder meer door snel ingrijpen van de ME. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Groningen, Culemborg en Krabbendijke. In de twaalf gemeentes met een vuurwerkverbod, trad de politie voornamelijk op bij excessen.

Henk van Essen: ‘Ik zie ook dat een groot deel van Nederland er een feestelijke avond van gemaakt heeft. In meerdere politieregio’s bleven grote incidenten uit. Eenduidige vuurwerkregels kunnen in de toekomst bijdragen aan een feestelijk verloop van de jaarwisseling.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: