Genomineerden Vrouw in de Media Award 2022 Zuid-Holland bekend

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op de radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam op 26,7 procent. Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Advertenties

Tot en met 14 januari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaressen komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2022. De awards worden jaarlijks georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

aanwezigheid vrouwelijke experts in de media stagneert

Regionale Vrouw in de Media winnaar gaat door naar landelijk
Tot 1 december 2022 kon er door journalisten en het publiek namen worden voorgedragen op vrouwindemedia.nl. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar nu twee weken op gestemd kan worden. De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnares. Op 17 januari wordt de winnares bekend. Zij ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.  Daarnaast komt de provinciale winnares op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Bij de voordracht werd door de jury gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022. De jury voor Zuid-Holland bestaat uit juryvoorzitter Lana Witte de Wit, o.a. verslaggever/ redacteur Omroep West, Marlies Vording, journalist/plaatsvervangend chef Leidsch Dagblad, Anita Abaisa, directeur IBias VR en Koen Freijssen, eindredacteur Rijnmond.

De genomineerden
De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2022 Zuid-Holland zijn:

·        Anouk Creusen

Directeur 75inQ. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in energietransitie. (Den Haag)

·        Naomi Dessaur

Maakt al meer dan 20 jaar huiselijk geweld, kindermishandeling, seksualiteit en veilig opgroeien bespreekbaar. Traint en leidt professionals op in de aanpak hiervan. Haar missie, is, ieder kind verdient een veilige en kansrijke jeugd. (Voorburg)

·        Natasja Dipai
Ervaringsdeskundige Toeslagenschandaal, dochter zet zich ook erg in om de impact op kinderen van het toeslagenschandaal. (Maassluis)

·        Ida Does

Regisseur en producent. Al langer dan vijftien jaar maakt Ida Does documentaires waarin de koloniale geschiedenis, kunst, mensenrechten en sociale gelijkheid centraal staan. (Rijswijk)

·        Nicole Hunfeld

Zorgverlener, duurzame zorg, onderzoeker Erasmus MC. (Den Haag)

·        Ibtihal Jadib

Advertenties

Columnist bij de Volkskrant. Auteur van het boek ‘Onzichtbare liedjes’. (Den Haag)

·        Mariska Kret

Hoogleraar cognitieve psychologie. Winnaar lg Nobelprijs voor een onderzoek waaruit blijkt dat wanneer mogelijke geliefdes elkaar voor het eerst ontmoeten hun hartslag synchroniseert. (Leiden)

·        Charlotte Meindersma

Jurist. Onder meer uitleg over juice channels uitleg consumentenrechten ondernemen privacy auteursrecht. (Den Haag)

·        Sandra Phlippen

Hoofdeconoom ABN Amro en bijzonder hoogleraar duurzaam bankieren aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

·        Leila Prnjavorac

Spreker, motivator, voormalig vluchtelinge. Leila inspireert niet alleen door wat zij heeft overwonnen als voormalig vluchtelinge en voormalig kankerpatinte maar juist door hoe zij hier mee om gaat en hoe zij alles uit het leven haalt. Zij geeft voorlichting op scholen over onderwerpen als seks cultuur inclusiviteit en vele andere onderwerpen en is een van de meest pure mensen die je ooit zult ontmoeten. (Den Haag)

·        Michelle van Tongerloo

Huisarts en straatarts. Michelle zet zich in als huisarts en straatarts voor mensen in armoede en hun gebrek aan toegang tot goede gezondheidszorg. (Rotterdam)

·        Emine Ugur

Sociaal dienstverlener. Schrijft columns in Trouw en strijdt om het stigma van armoede af te halen. (Alphen)

·        Vanessa Umbo

Oprichter Stichting Stem zonder Gezicht. (Rotterdam)

Aanwezigheid vrouwelijke experts in de media stagneert
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12%. Dat is gestegen naar 28,3% in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op 26,7%.

Advertenties

Winnaressen 2021
Vorig jaar won cybersecurity-expert en voorzitter COC Nederland Astrid Oosenbrug de Vrouw in de Media Award Zuid-Holland. Joyce Sylvester, schrijfster ‘Bent ú de burgemeester?’ won toen de landelijke Vrouw in de Media Award en programmamaker Eva Eikhout de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).

Over VIDM
In 2008 richtte Janneke van Heugten expertdatabase VIDM op om bij te dragen aan een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Journalisten kunnen laagdrempelig een oproep versturen naar deskundigen. VIDM deelt dit met deskundigen die aansluiten bij het onderwerp van het artikel of het item waar de journalist of redacteur aan werkt. Als de deskundige binnen de deadline beschikbaar is om vragen over het onderwerp te beantwoorden, reageert zij of hij rechtstreeks naar de journalist of redacteur. De service gericht op het bevorderen van een bredere diversiteit aan potentiële interviewkandidaten is gratis voor journalisten en deskundigen.

Over ZijSpreekt
Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt en beschikt het bureau over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of die als gast kunnen optreden in praatprogramma’s op radio en televisie. Sinds 2010 organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: