De zeven ergste humanitaire crises om kind te zijn in 2022

Het aantal kinderen dat humanitaire hulp nodig heeft steeg dit jaar met meer dan 20% tot 149 miljoen. Kinderen in Afghanistan en de Democratische Republiek Congo (DRC) werden het zwaarst getroffen, zo blijkt uit analyse van Save the Children van de zeven grootste humanitaire crises voor kinderen in 2022.

Analyse van onder meer data uit het nieuwe  Global Humanitarian Overview van de VN toont dat dit jaar 149 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig hadden, ten opzichte van 123 miljoen in 2021. De stijging met 26 miljoen kinderen is een gevolg van nieuwe en voortdurende conflicten, gestegen ondervoeding en rampspoed door klimaatverandering. 

Volgens Save the Children zijn 14 miljoen kinderen in Afghanistan hulpafhankelijk, gevolgd door 13,9 miljoen kinderen in DRC Congo. In Congo verblijven de meeste mensen in nood, maar het benodigde budget voor de hulpverlening, zoals vastgesteld door de VN, is voor minder dan de helft gevuld. 

Ethiopië, Jemen, Pakistan, Syrië en Soedan completeren de lijst met landen waar kinderen dringend behoefte hebben aan voedsel, schoon water, onderdak, gezondheidszorg en psychosociale steun. 

Afghanistan is sinds lang een van de ergste plekken om kind te zijn, maar het afgelopen jaar is de situatie verder verslechterd. 

Chris Nyamandi, directeur Save the Children Afghanistan: Kinderen gaan dagelijks met honger naar bed. Miljoenen lopen het risico op ernstige ondervoeding en andere levensbedreigende ziekten. Ouders nemen wanhopige maatregelen om te overleven: ze sturen hun kinderen naar werk of overleven alleen op brood. Het is een humanitaire catastrofe op een schaal die het land niet eerder zag en het zal alleen maar erger worden nu de temperaturen in veel delen van het land al tot onder het vriespunt dalen.’

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kende de wereld niet zoveel conflicten als nu en ieder conflict heeft grote impact op het leven van kinderen. Tijdens een conflict overlijden kinderen veel vaker aan verwondingen door explosies dan volwassenen. Kinderen in conflictgebieden in landen als Ethiopië, Afghanistan, de Democratische Republiek Congo en Jemen zijn kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen. Op veel plaatsen gaan plegers van misdaden tegen kinderen nog steeds vrijuit en worden niet ter verantwoording geroepen. Ondanks verbeteringen in beleid bij het Internationaal Strafhof in Den Haag resulteert dit in een klimaat van straffeloosheid. 

Martine Bergwerff, coördinator noodhulp Save the Children Nederland: Wereldwijd hebben meer kinderen humanitaire hulp nodig om te overleven dan ooit tevoren. Dit jaar zijn miljoenen kinderen getroffen door conflicten, klimaatverandering, voedselonzekerheid en economische crises. Meer financiering is van cruciaal belang, maar geld alleen lost de onderliggende problemen waarmee kinderen wereldwijd worden geconfronteerd niet op. We hebben regeringen nodig die de humanitaire diplomatie opschalen zodat de gevolgen van de crises worden verminderd en humanitaire hulp de mensen bereikt die het nodig hebben.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: