Vuurwerkbranche start campagne: ‘Niet ons vuurwerk’

Onder de slogan: “Niet ons vuurwerk” is de vuurwerkbranche een campagne gestart om het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk duidelijk te maken aan het Nederlandse publiek. Door vandalisme, ongelukken en overlast zijn veel mensen klaar met de traditie en dat is zonde volgens de vuurwerkbranche. “Juist die zaken hebben daar niets mee te maken”.

Alleen de laatste drie dagen van het jaar mag vuurwerk verkocht worden en slechts 8 uur per jaar, 31 december vanaf 18.00, worden afgestoken. Knalvuurwerk is al een tijd geleden verboden dus de overlast die momenteel veroorzaakt wordt, gebeurt door illegaal vuurwerk”, zegt woordvoerder van de vuurwerkbranche Leo Groeneveld. Hij merkt dat veel mensen zich storen aan vuurwerk dat vóór Oudejaarsavond wordt afgestoken, veelal harde knallen door illegaal vuurwerk. In de media wordt over vuurwerk gesproken, terwijl illegaal vuurwerk wordt bedoeld. Daarom wil de branche via een campagne en bijbehorende site  Niet ons vuurwerk het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk duidelijk maken. 

Opgeblazen bushokjes en prullenbakken, brandstichting, wangedrag en zwaar letsel wordt niet veroorzaakt door het siervuurwerk dat in Nederland verkocht mag worden. Leo Groeneveld: “Tegenwoordig zijn er knallers in het buitenland verkrijgbaar die te vergelijken zijn met handgranaten. Dat heeft niets met het Nederlandse vuurwerk en onze Oudejaarsavond traditie te maken. Consumenten zien het verschil echter vaak niet en wij hopen dat met deze campagne duidelijk te maken. We willen dat het merendeel van de Nederlanders dat wel van de vuurwerktraditie wil genieten niet de dupe wordt van wangedrag met illegaal vuurwerk. Wij staan voor een gezellige en veilige Oudejaarsavond”. 

Ondanks een vuurwerkverbod door coronarestricties tijdens de afgelopen jaarwisseling werd er alsnog veel vuurwerk afgestoken. Volgens Leo geeft het aan dat een algeheel verbod problemen met illegaal vuurwerk niet oplost. “Je ziet dat veel mensen vuurwerk bij de jaarwisseling vinden horen. Een verbod werkt illegaliteit in de hand. Uit Europees onderzoek blijkt dat de verkoop van illegaal vuurwerk vaak gepaard gaat met zware criminaliteit. We willen dat het voor iedereen duidelijk is dat een verbod van legaal siervuurwerk niets uithaalt. Op advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn in 2020 verschillende producten waaronder vuurpijlen en knalvuurwerk verboden. Het letsel moet daarmee drastisch afnemen. De ongelukken door vuurwerk van de afgelopen twee jaarwisselingen zijn veelal veroorzaakt door illegaal vuurwerk aangezien Nederlandse verkopers door het algehele vuurwerkverbod vanwege corona niets verkocht hebben.” 

In de stemwijzer in aanloop naar de tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 werd een vraag opgenomen of men voor- of tegenstander van de Nederlandse vuurwerktraditie is. “Deze stemwijzer is door ruim 3.300.000 unieke respondenten ingevuld. Uit de uitslag kwam naar voren dat slechts 33% van de respondenten voor een verbod op legaal siervuurwerk is. Uit cijfers blijkt dus dat veel mensen vuurwerk vinden horen bij de jaarwisseling. Niet voor niets staat vuurwerk op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed”, besluit hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: