Minima zorgverzekering in Zuid-Holland: gemeentelijke verschillen lopen op tot €489 per jaar

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in alle Zuid-Hollandse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot € 48,75 premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen in in deze bijdrage. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer.

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Zuid-Holland gemiddeld maximaal €30,66 korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in 10 Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie. In 21 Nederlandse gemeenten wordt volgend jaar geen helenmaal collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Zuid-Hollandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.

Zo wordt in 25 Zuid-Hollandse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Rotterdam heeft hiervoor als enige gemeente in Nederland een dekking tot €335 euro. Ook wordt in 34 van de gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) volledig vergoed. Ten slotte is er bij 51 gemeenten een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. 48,1% van de Zuid-Hollandse gemeenten hebben tenminste 1 polis die zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten gedekt.

Beste zorgverzekering voor minima in BAR-Gemeenten

Zuid-Hollanders met een maximale zorgtoeslag betalen in 3 gemeenten maximaal €25 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn.

In de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend € 18,50 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeenten maandelijks €48,75 meebetalen aan de premie.

De top 5 gemeenten in Zuid-Holland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken is hieronder weergeven. 

  1. BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk): €18,50 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  2. Voorne-Putten (Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne.): €25,70 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  3. Hoeksche Waard: €28,35 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  4. Oegstgeest: €30,81 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  5. Gorinchem en Molenlanden: €31,13 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

“In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar de gemeentepolis biedt nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn. Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat je ergens anders toch beter af bent. Je hebt hiervoor nog tot 31 december”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.

Ben je benieuwd naar het aanbod in jouw gemeente of de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer: independer.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: