Kans op een witte kerst

Krijgen we dit jaar voor het eerst sinds 2010 weer een witte kerst? Dit is de vraag die Nederland massaal stelt, blijkt uit onderzoek van online marketing agency Seeders. De zoekterm ‘witte kerst’ zag in november van dit jaar al een stijging van 400%.

Vanaf oktober begint het kerstgevoel al een beetje te kriebelen bij Nederlanders, komt naar voren uit het onderzoek. Dan begint de piek wat betreft zoektermen rondom een witte kerst. ‘Krijgen we een witte kerst’ had de afgelopen drie maanden een stijging van 600%. Dat terwijl op dat moment de weerkaarten nog niet betrouwbaar genoeg zijn, zegt Johnny Willemsen, meteoroloog bij Weeronline. “Vanaf twee weken voor de datum wordt de verwachting significant beter dan gewoon een statistiek of een klimatologische verwachting”, begint Willemsen. “Er zijn wel technieken voor om al maanden van tevoren iets te kunnen zeggen, maar een seizoensverwachting is heel lastig.”

De grote vraag is dan natuurlijk: komt er een witte kerst dit jaar? “Het is nu goed koud buiten. Dit zorgt ervoor dat de gevoelsmatige kans op een kerst met sneeuw bij veel Nederlanders omhoog gaat. Als we de weerkaarten nu zien dan is de kans op een witte kerst heel klein”, zegt Willemsen, die sneeuwval tijdens de kerstdagen nog niet helemaal uitsluit. “Ik denk dat we rond de vijf procent kans hebben op een witte kerst. Een keer een vlok natte sneeuw zou kunnen. Maar daar zal het naar verwachting ook bij blijven.”

Ondanks de klimaatverandering denkt Willemsen niet dat een witte kerst in Nederland voor altijd verleden tijd is. “Als de wereld twee graden opwarmt, dan is de kans kleiner maar dan kan het nog steeds”, legt Willemsen uit. “De kans neemt wel af, maar voordat deze helemaal nul is moet er nog heel wat gebeuren. Anders dan bij de Elfstedentocht bijvoorbeeld. Die kans neemt wel echt snel af omdat daarvoor een langere koude periode nodig is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: