Run op anti-vuurwerkposters voor honden

Hij hangt overal in Nederland voor het raam, de poster ‘Hou vuurwerk uit mijn buurt’ van de Koninklijke Hondenbescherming. De afgelopen tijd heeft de stichting ruim 13.000 aanvragen gekregen voor de gratis actieposter die aandacht vraagt voor vuurwerkangst bij honden. Onder de bestellers waren ook leerkrachten die de poster op hun school wilden ophangen. In verband met te krappe levertijd zijn nieuwe bestellingen inmiddels niet meer mogelijk. 

“We zijn overweldigd door het grote aantal aanvragen”, vertelt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming. “Aan de stortvloed van reacties merken we dat het vuurwerkprobleem ontzettend leeft onder hondenbezitters. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er bijna 2 miljoen honden in Nederland wonen en 65% van deze dieren in meer of mindere mate bang is voor vuurwerk. Het geknal begint vaak al in oktober.”

De knallen en lichtflitsen veroorzaken bij veel honden enorm veel stress en paniekaanvallen. Ze gaan er in hun angst hard vandoor of raken getraumatiseerd. Op de Facebook-pagina van de Hondenbescherming zijn tal van tragische verhalen en reacties te lezen. Zoals het bericht over de Friese stabij Arjen, die verongelukte toen hij door vuurwerkgeknal ontsnapte en onder een busje liep. Of de reactie van Nettie uit Boskoop: “Wij liepen met ons markiesje Lola bij de Reeuwijkse Plassen toen er plotseling vuurwerk ontplofte. Lola schoot uit haar halsband en was verdwenen. Na lang zoeken vonden we haar ondergedoken in een halfbevroren sloot. Alleen haar angstige smoeltje stak nog boven water uit.” Maar ook als de hond niet op de vlucht slaat, kan het leed groot zijn. “Max is er vreselijk bang voor. Het triggert hem zo erg dat hij er epilepsieaanvallen door krijgt,” schrijft Karolien uit Vroomshoop. 

Vorig jaar hebben ruim 26.000 hondenbezitters de petitie van de Hondenbescherming ondertekend; een oproep voor vuurwerkvrije zones, daadkrachtige handhaving en uiteindelijk een permanent verbod op consumentenvuurwerk. De petitie is aangeboden aan de Tweede Kamer en alle gemeenten zijn namens de ondertekenaars aangeschreven. Met een aantal van hen is de Hondenbescherming in gesprek gegaan. 

Inmiddels zijn er honderden vuurwerkvrije zones in Nederland en in zeker 12 gemeenten geldt dit jaar een volledig vuurwerkverbod. “Een hoopvolle ontwikkeling. Hieruit blijkt eens te meer dat de tijd rijp is om het huidige Vuurwerkbesluit eens flink onder de loep te nemen. We hopen dat het argument om honden te beschermen daarin wordt meegenomen”, aldus Groenendijk. “Ondertussen blijven we mensen oproepen onze petitie te ondertekenen om zoveel mogelijk druk te kunnen uitoefenen op beleidsmakers.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: