Column: Harry en Meghan

Harry en Meghan breken momenteel alle records met hun documentaire op betaaltelevisiezender Netflix. De hertog en hertogin van Sussex doen een boekje open over het Britse koningshuis en vooral over hoe ze zijn ‘weggepest’ uit de monarchie. Enerzijds door de meedogenloze roddelpers, maar ook door rancuneuze familieleden. Een verhaal over afgunst, racisme, zelfbedachte keurslijven en onderlinge haat.

Advertenties

Harry is afgelopen september 38 jaar geworden, maar ik zie altijd nog dat kleine jongetje voor me. Een gebroken en verslagen kind dat achter de kist van zijn moeder aanliep. Omringd door honderdduizenden mensen, maar helemaal alleen. Er zijn talloze foto’s van Harry en zijn moeder Diana. Ze hebben allemaal één overeenkomst: liefdevol. Uit de docu blijkt ook wel hoezeer hij zijn moeder nog steeds mist. Het is niet voor te stellen dat zo’n kwetsbaar kind een paar jaar na de dood van zijn moeder gewoon weer wordt opgejaagd door paparazzi. Puur uit sensatiezucht en winstbejag. Als dan ook nog eens de steun van je familie ontbreekt, de liefde van je leven verzandt in een schandalige etnische discussie, dan gooi je begrijpelijkerwijs al je glazen in. Voor wat het waard is.

Harry deed afstand van alle verplichtingen rondom het koningshuis en vertrok met zijn gezin naar Santa Barbara aan de Amerikaanse westkust. Zijn broer William zit nog steeds gevangen in de gouden kooi van Buckingham. Hij lijkt er minder problemen mee te hebben. Of is ook dat slechts schijn? Het is namelijk een niet te benijden rol. 

Ook aan de andere kant van de Noordzee voltrekt zich een stil drama. Prinses Amalia brengt haar studententijd noodgedwongen thuis door. Ze wordt vanuit het criminele circuit ernstig bedreigd. Zou ze op haar kamer in Paleis Huis ten Bosch ook de serie van Harry en Meghan kijken? En wat spookt er dan door haar hoofd? Lonkt de dienstbaarheid binnen de Nederlandse monarchie of droomt ze weg bij de beelden van Harry en Meghan, die in alle vrijheid wandelen op de stranden langs de kust van Californië.

In hoeverre is het koningschap nog draagbaar en haalbaar voor deze nieuwe generatie? En moet de vraag niet zijn of zij het nog wel willen, in plaats van wat wij willen?

Martijn Mastenbroek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: