Cybersecurity voorspellingen voor 2023

In 2022 vochten overheden oorlogen online uit, werden bedrijven getroffen door meerdere ransomware-aanvallen en probeerden hackers dag en nacht de gegevens van gewone burgers te bemachtigen.

Marijus Briedis, CTO (chief technical officer) van NordVPN, zegt: “Het komende jaar zal niet makkelijker worden als het gaat om het veilig en privé houden van de gegevens van gebruikers. Autoritaire landen en hackers werken hard om die factoren in gevaar te brengen. Ik zie echter licht aan het einde van de tunnel omdat mensen beginnen in te zien wat hun gegevens waard zijn, waardoor bedrijven en overheden worden aangespoord om actie te ondernemen.”

Elk jaar beoordelen de digitale privacydeskundige van NordVPN cybersecuritytrends — dit zijn de top zeven voorspellingen die de nieuwjaarslijst hebben gehaald. 

 • 5G zal voor veiligheidsuitdagingen zorgen. Nieuwe technologie gaat altijd gepaard met het risico dat hackers manieren vinden om er misbruik van te maken. Hoewel 5G gebruikers een snellere internetverbinding zal bieden, komt er ook een hele nieuwe infrastructuur bij kijken waar hackers misbruik van kunnen maken. En met het wereldwijde tekort aan cybersecurity-experts zal het steeds moeilijker worden om dat te voorkomen.
   
 • Vaarwel cookies van derden. Google heeft beloofd om in 2024 geen cookies van derden in Chrome-browsers toe te staan. Dit is geweldig nieuws voor iedereen die waarde hecht aan zijn privacy. Cookies van derden zijn trackers die over talloze websites individuele gebruikersgegevens verzamelen. Deze komen vervolgens bij adverteerders terecht die ze gebruiken om gepersonaliseerde en opdringerige advertenties te creëren. Momenteel bedenkt Google nieuwe manieren om verkeer te traceren (zoals via FLoC). Dus hoewel er geen eind zal komen aan het volgen van gebruikers, kunnen we wel vieren dat het tijdperk van invasieve trackingcookies ten einde loopt. 
   
 • 2023 wordt het jaar van privacywetten. In januari 2023 zal India zijn Personal Data Protection Bill bespreken — de Indiase versie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbecherming). Ook de VS bespreken mogelijk hun eigen Amerikaanse Data Privacy and Protection Act, die een kader voor gegevensbescherming op federaal niveau zal helpen opzetten. 
 • Autoritaire staten zullen hun burgers verder van het internet isoleren. Landen als Iran, Rusland en China consolideren hun macht om het toezicht door overheidsinstanties te vergroten. Er wordt in veel landen voor meer democratie gevochten, maar het beleid van deze landen zal hun burgers in het donker houden.
 • Dit is pas het begin van cyberoorlogen. Nu China’s leider zijn derde termijn veiligstelt en Rusland oorlog voert in Oekraïne, voorspellen veel deskundigen een toename van door de staat gesteunde cyberaanvallen. China kan meer cyberaanvallen uitvoeren op Taiwan, Hongkong en andere landen die zich verzetten tegen het regime. Ondertussen wordt voorspeld dat Rusland aanvallen zal sponsoren op landen die Oekraïne steunen. 
 • Een nieuw tijdperk van encryptie. Met kwantumrekenkracht kunnen zelfs de meest geavanceerde encryptie-algoritmen in een paar minuten worden gekraakt. Dit toont aan dat in de toekomst nieuwe en krachtigere encryptie-instrumenten nodig zullen zijn.  
 • Cybersecurity wordt op blockchain gebaseerd. Blockchain is uiterst nuttig gebleken voor veilige en gedecentraliseerde informatie-uitwisseling. Tot nu toe waren op blockchain gebaseerde tools te duur om te gebruiken vanwege de nieuwheid van de technologie. Veel deskundigen voorspellen echter dat blockchaintechnologie in 2023 steeds vaker zal worden gebruikt in cybersecurity. 

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener, die wereldwijd door miljoenen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-versleuteling, Onion Over VPN en garandeerde privacy omdat het bedrijf je gegevens niet trackt. Eén van de belangrijkste kenmerken van het product is Threat Protection, een functie die kwaadaardige websites, malware, trackers en advertenties blokkeert. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk, biedt één van de beste prijzen op de markt en heeft meer dan 5.000 servers in 60 landen wereldwijd. Voor meer informatie: nordvpn.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: