Onderzoek: 77% beleggers verandert koers niet ondanks onrustige markt

Bijna tachtig procent van de beleggers verandert zijn of haar koers niet ondanks de inflatie en de oplopende rentes. Eén op de tien zegt vanwege de onrust op de beleggersmarkt minder geld in te leggen. Dit komt naar voren uit onderzoek van Finner onder meer dan 500 respondenten.

Het onafhankelijke vergelijkersplatform voor beleggers deed onderzoek naar de onrust op de beleggersmarkt nu de beurzen dit jaar rood kleuren. Blijven beleggers doorbeleggen volgens plan of zorgt de spanning op de beurs voor andere keuzes? Wat blijkt: de grote meerderheid (77%) van de beleggende respondenten blijft bij zijn of haar beleggingsplan. Dit ondanks de dalende koersen dit jaar. Eén op de tien beleggers zegt geld terug te halen of minder geld in te leggen vanwege de onrust op de markt.

Opvallend is dat mannen op dit moment meer risico durven te nemen dan vrouwen. Waar ruim één op de tien mannen (11%) is gestopt met inleggen, zegt 15% van de vrouwen dit te doen. Daarnaast valt op dat mensen in de groep van 18 tot 45 jaar minder voorzichtig zijn ten opzichte van de gemiddelde Nederlandse belegger. Van deze groep zegt 82% geen wijzigingen te hebben doorgebracht. 10% is gestopt met inleggen om te wachten op een beter moment.

Spaarders wachten af

De groep die momenteel nog niet aan het beleggen is wacht nog af. De helft van de niet-beleggers zegt aan de zijlijn klaar te staan, maar op dit moment af te wachten op een beter moment om in te stappen. “Wij snappen dat het moeilijk is om te bepalen wanneer je beslist om te beginnen met beleggen. Maar de markt is helaas niet te timen. Je loopt hiermee het risico de boot te missen en dit schaadt je rendement. De beste beursdagen zijn namelijk vaak in de meest onrustige tijden”, zegt Stephan Freelink CEO van Finner.

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

De enquête is ingevuld door 533 respondenten. De vragenlijst is uitgezet in november 2022.

Finner is het grootste onafhankelijke advies- en vergelijkingsplatform voor beleggers in Nederland. Het bedrijf is in 2013 opgericht met als doel de financiële wereld te veranderen door de sector transparant te maken en de mogelijkheden vergelijkbaar. Zo kan de consument betere beslissingen nemen en met meer rust en vertrouwen bouwen aan een financieel gezonde toekomst. Jaarlijks maken meer dan 500.000 bezoekers gebruik van Finner.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: