Donderdag landelijke staking in zorg- en leerlingenvervoer

Medewerkers in het zorg- en leerlingenvervoer leggen donderdag 15 december in het hele land het werk neer, omdat ze van hun werkgevers een betere cao willen dan dat nu geboden wordt. In Den Haag is die dag een manifestatie waar rond de duizend chauffeurs verwacht worden. Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en Taxi: ‘Bij de vorige staking, twee weken geleden, was er een hele hoge opkomst, dus onbegrijpelijk dat de werkgevers niet naar hun eigen mensen willen luisteren. Ze maken de problemen zo alleen maar groter.’

Advertenties

Grootste ergernis bij de chauffeurs, die dagelijks voor duizenden mensen het vervoer verzorgen, zijn de regelingen rondom het ziekteverzuim. ‘Elke keer als ze zich ziek melden, krijgen ze een dag niet uitbetaald. Daarna krijgen ze maar een gedeelte van hun loon doorbetaald. Dat is iets uit de vorige eeuw. Als een werkgever echt om zijn medewerkers geeft, vraagt hij ze niet om geld als ze ziek worden, maar betaalt gewoon het salaris netjes door’, aldus Gorter.

Schandalig
FNV hekelt de opstelling van de werkgeversorganisatie KNV over de stakingen, die beweert dat de chauffeurs staken over de ruggen van kwetsbare passagiers. Gorter: ‘Dat is toch schandalig om te zeggen? Elke dag zetten de chauffeurs zich met hart en ziel in voor hun passagiers. Ze vinden het vreselijk om te moeten staken, dat doen ze echt alleen maar omdat de werkgevers niet naar ze luisteren. Ze komen voor zichzelf op. Vreselijk om dan als werkgevers de kwetsbare passagiers voor je karretje te spannen.’

Meerdaagse staking januari
Als de werkgevers na de staking van donderdag nog steeds niet tegemoetkomen aan de eisen van de medewerkers is de kans groot dat er in januari een meerdaagse staking komt. ‘Onze leden hopen vurig dat het zover niet hoeft te komen. De werkgevers hebben het in eigen hand’, aldus Gorter. In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december 2022.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: