Eén op vijf twijfelende Nederlanders blijft vanwege financiën bij partner

Dat de inflatie steeds harder inslaat in Nederland is ook terug te zien als het gaat om onze relaties. Eén op de vijf Nederlanders die twijfelt over hun relatie blijft namelijk nog bij elkaar vanwege de financiën. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Mediumchat.nl onder meer dan 1.300 respondenten.

Advertenties

Het platform deed onderzoek naar de relaties van Nederlanders. Hieruit komt naar voren dat een kwart van de respondenten aangeeft ontevreden te zijn over hun relatie. Bijna de helft (47%) zegt nog niet klaar te zijn om deze relatie op te geven. Eén op de vijf geeft aan bij elkaar te blijven om financiële redenen. Ook het hebben van kinderen wordt bij 15% als reden gegeven.

Alleen op de bank
Mocht de huidige relatie beëindigd worden, dan is een groot deel bang dat hij of zij zich eenzaam gaat voelen. 40% van de Nederlanders in een relatie zegt hiervoor angst te hebben. Ook hier komt de worsteling rondom financiën naar voren. Ruim één op de vijf (23%) zegt bang te zijn zich niet financieel te redden zonder hun partner. Opvallend is dat het grootste gedeelte van deze groep de leeftijd van 36 t/m 45 jaar heeft. De 26 tot 35-jarigen zijn vooral bang geen nieuwe woonruimte meer te vinden.

Eerlijk over geld met partner
Geldzaken blijven een punt van discussie in veel relaties. Bijna 1 op de 5 (19%) vindt dat zijn wederhelft teveel geld uitgeeft. 16% van de Nederlanders zegt wel eens een nieuwe aankoop bewust te verzwijgen voor zijn of haar partner. Liegen over de prijs van een nieuwe aanwinst doen we dan weer niet. 

Advertenties

Relaties duurzamer maken
Moneycoach Hanneke van Onna ziet dat vanwege de stijgende inflatie mensen in relaties langer bij elkaar blijven dan gewenst. De geldpsycholoog vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. “Er zit veel angst bij. De angst is kennelijk groter dan de vrijheid. Die mensen blijven liever gevangen in een slecht huwelijk in plaats van dat ze het onbekende instappen”, begint van Onna. “Dit probleem zal in de komende maanden alleen maar groter worden. Nog niet heel lang geleden konden veel gezinnen rondkomen van één salaris. Maar die vlieger gaat niet meer op. Misschien hebben we het ook wel te goed gehad. We moeten leren hoe we relaties financieel duurzamer maken, want dit gaat voor veel ellende zorgen.”

Gezamenlijk spaardoel bepalen
Van Onna begrijpt dat het in veel gevallen lastig is om de duurzaamheid waar te maken. Toch is er volgens de schrijfster van het boek ‘Geldgeheim’ één cruciaal punt. “Communicatie. Dat klinkt makkelijk, maar is voor veel mensen moeilijk. Want we vinden het lastig om over geld te praten, ook met onze partner. Dat heeft te maken met opvoeding, want onze ouders deden dit niet en op school leer je het ook niet. Ook schamen veel mensen zich voor hun financiële situatie. Maar het is goed om elke maand een goed gesprek over geld met elkaar te hebben. En heb het dan niet alleen over de energierekening die betaald moet worden. Bepaal ook een gezamenlijk spaardoel. Dit houdt het luchtig en leuk.”

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: