Aantal kinderen in oorlogslanden in jaar tijd met negen procent gestegen

In 2021 woonden 230 miljoen kinderen in landen waar sprake was van een ernstig gewapend conflict. Dat is een stijging van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Van een ernstig gewapend conflict is sprake bij meer dan 1000 gevechtsdoden in één jaar tijd. Afrika telt de meeste kinderen die in een conflict zone wonen en het Midden-Oosten heeft het grootste aandeel kinderen dat door oorlog wordt geraakt, namelijk een op de drie. Per dag worden in 2021 wereldwijd 22 kinderen gedood en verminkt in een oorlogssituatie, zo blijkt uit een nieuw rapport van Save the Children. De organisatie vindt dat plegers van misdaden tegen kinderen ter verantwoording moeten worden geroepen en dat kinderen beter betrokken moeten worden in dit proces. 

Hoewel het aantal kinderen in oorlogslanden sterk is gestegen, is het aantal registraties van de zes meest ernstige schendingen van kinderrechten in conflictsituaties, zoals de VN die jaarlijks bijhoudt, het laagste in vijf jaar. In 2021 werden 24.515 ernstige schendingen tegen kinderen geregistreerd, waaronder gevallen van seksueel geweld, recrutering als kindsoldaat en het doden en verminken van kinderen. Save the Children wijt deze daling aan structurele ‘onder-registratie’, onder andere veroorzaakt doordat humanitaire hulp in toenemende mate de toegang wordt geweigerd. Deze ontwikkeling baart de organisatie grote zorgen. 

Advertenties

Het aantal gedode en verminkte kinderen daalde voor het vierde opvolgende jaar, van 12.125 in 2018 tot 8.113 in 2021, ofwel nog steeds meer dan 22 kinderen per dag. Ook hier lijkt sprake van flinke onder-registratie, temeer omdat het aantal gevechtsdoden in conflictsituaties wereldwijd van 2019 tot 2021 sterk gestegen is. Door de oorlog in Oekraïne zal het aantal gedode en verminkte kinderen over 2022 naar verwachting flink toenemen. 

De 10 ergste conflictlanden om kind te zijn 
Save the Children bracht in kaart welke landen getroffen door conflict het ergst zijn om kind te zijn. De top 10 is in 2021: Jemen, Afghanistan, Democratische Republiek Congo, Somalië, Syrië, Mali, Centraal Afrikaanse Republiek, Nigeria en Burkina Faso. 

Strafvervolging van misdaden tegen kinderen: stel kind centraal in strafproces 
Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland: “Hoewel kinderen onevenredig zwaar worden getroffen, blijft het onderzoeken en vervolgen van internationale misdaden tegen kinderen nog steeds een uitdaging. Wij vinden dat dit moet veranderen: plegers van misdaden tegen kinderen moeten ter verantwoording worden geroepen. Ook is het van belang dat kinderen, indien mogelijk en verantwoord, hierbij betrokken zijn. Het is echt de hoogste tijd om kinderen toe te laten in de rechtszaal”. 

Side event met Internationaal Strafhof Den Haag 
In de vervolging van misdaden tegen kinderen is het kind zelf te onzichtbaar. Het ontbreekt in de procedure aan expertise over kinderrechten en samenwerking tussen de diverse partijen. Vaak worden kinderen niet als getuige gehoord omdat zij als te kwetsbaar worden bestempeld. Save the Children vindt dat dit moet veranderen en organiseert daartoe op 6 december een side event met het Internationale Strafhof. Klik hier voor registratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: