Hack Friday: elke derde Nederlander is wel eens slachtoffer geworden van een online shopping scam

Nu de drukste winkelperiode aanbreekt, geven experts advies over hoe je veiliger online kunt shoppen

Uit onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN blijkt dat een op de drie Nederlanders (30%) wel eens slachtoffer is geworden van een online shopping scam, wat neerkomt op zo’n 5 miljoen mensen. 6 miljoen Nederlandse shoppers zijn dit jaar van plan om van de grootste uitverkoop van het jaar te profiteren. 

Met Black Friday voor de deur hebben cyberscammers hun zinnen gezet op één op de drie Nederlanders die van deze uitverkoop willen profiteren — 35% van de Nederlandse shoppers zegt koopjes te willen inslaan tijdens Cyber Monday, Black Friday of kerstuitverkopen. 37% moet hier nog over beslissen.

Het werk van online criminelen wordt makkelijk gemaakt door de miljoenen Nederlandse consumenten die bereid zijn een schat aan persoonlijke informatie op te geven in ruil voor een extra korting of een freebie — en degenen die al eens opgelicht zijn, staan vooraan in de rij.

Nederlanders zijn bereid persoonlijke gegevens op te geven om korting te krijgen 
Van alle mensen die wel eens met oplichting te maken hebben gehad, voeren Nederlanders het lijstje van alle onderzochte landen aan als het neerkomt op het overhandigen van irrelevante informatie om extra korting of een freebie te krijgen.  

Naast populaire gegevens die Nederlanders bereid zijn prijs te geven, zoals likes en dislikes (41%), woonadres (25%) of werkfunctie (19%), zou een deel van de Nederlanders (4%) zijn creditcardgegevens afstaan en een op de tien (10%) zou prijsgeven waar hij werkt. Nog eens 7% zou zelfs de naam van hun kinderen geven om een extra koopje te kunnen scoren.  

Nederlanders die al eens tijdens het online shoppen opgelicht zijn, weten over het algemeen weinig over cybersecurity en zijn makkelijker bereid persoonlijke gegevens te overhandigen dan degenen die nog nooit opgelicht zijn. Nederlanders die bereid waren te vertellen wie hun werkgever was, hadden bijvoorbeeld een TWEE keer zo grote kans te worden opgelicht, en Nederlanders die creditcardnummers deelden zelfs DRIE keer. 

In totaal is 94% van de slachtoffers van oplichting nog steeds bereid ten minste een aantal persoonlijke gegevens te verstrekken om een bonus, korting of gratis dienst te ontvangen.

Voor 1 op de 3 Nederlanders (30%) is de prijs van het product hun eerste prioriteit wanneer ze online shoppen, gevolgd door de veiligheid van het product (24%) en de betrouwbaarheid van de verkoper (19%). Daarentegen letten zij het minst op de leveringskosten en -voorwaarden (20%). 

Marijus Briedis, Chief Technology Officer bij NordVPN, zegt: 
“Black Friday heeft een enorme aantrekkingskracht op oplichters, dus de 6 miljoen Nederlanders die zich voorbereiden op de grootste koopjesjacht van het jaar moeten op hun hoede zijn.” 

“Het is essentieel om te letten op de beveiligingscertificaten van websites en op je hoede te zijn voor elke site die om gegevens vraagt die ze gewoon niet nodig hebben. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.”

“Hackers kunnen echt het plezier van shoppen wegnemen, daarom moeten mensen niet vergeten om alleen bij gerenommeerde winkels te shoppen, niet op openbare wifi te surfen, een VPN te gebruiken en hun persoonlijke informatie op elke mogelijke manier te beschermen. Daarnaast kunnen mensen zichzelf extra beveiligen door een virtuele creditcard te gebruiken. Hiermee kunnen mensen een tijdelijk nummer gebruiken om online te shoppen zonder de verkoper hun echte creditcardgegevens te hoeven overhandigen.” 

Methodologie: Het onderzoek werd in opdracht van NordVPN uitgevoerd door het externe bedrijf Cint van 25 tot 30 oktober 2022. De doelgroep van het onderzoek bestond uit inwoners van 18 jaar of ouder uit het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Australië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Nederland en Polen. Er werden quota vastgesteld voor leeftijd, geslacht en woonplaats.

OVER NORDVPN
NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener, die wereldwijd door miljoenen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-versleuteling, Onion Over VPN en garandeerde privacy omdat het bedrijf je gegevens niet trackt. Eén van de belangrijkste kenmerken van het product is Threat Protection, een functie die kwaadaardige websites, malware, trackers en advertenties blokkeert. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk, biedt één van de beste prijzen op de markt en heeft meer dan 5.000 servers in 59 landen wereldwijd. Voor meer informatie: http://nordvpn.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: