Een bijzonder boek over bos, klimaat, biodiversiteit en hout

Mensen houden van bos en bomen. Ze zijn bezorgd over klimaat en biodiversiteit. Tegelijkertijd gebruiken we in het dagelijks leven graag hout. Ziedaar de paradox: voor hout en biodiversiteit worden bomen gekapt. De liefde voor het bos wringt met het zagen van bomen, maar dat is onnodig: rond het functioneren van bos leven veel misverstanden. HOUTFABRIEK geeft inzicht in de relatie bomen, klimaat, biodiversiteit en hout. Het boek levert gegarandeerd eyeopeners!

Advertenties

Bos is een van de hoofdrolspelers in het klimaatdebat. Als bos ergens verdwijnt is dat treurig, maar in onze landstreken betekent kap van bomen zelden verlies van bos. Doordat bos continue aangroeit kan er bij zorgvuldig beheer duurzaam hout geoogst worden. Er leven veel misverstanden: zoals bomen kappen is slecht voor klimaat en biodiversiteit. En: er gaan steeds meer bossen verloren. Of: bosaanplant is dé remedie tegen klimaatproblemen. Was het maar zo simpel.

Advertenties

De 21 misverstanden in HOUTFABRIEK zijn verschillend van aard: sommige zijn heel praktisch, andere meer beschouwend of beleidsmatig. De Misverstanden vormen de titels van de hoofstukken M1 tot en met M21. Zo luidt M8 de veel gehoorde, maar foute veronderstelling: ‘Er is steeds minder bos in ons land’. En M12 de mythe dat het oerwoud essentieel is voor de zuurstof op aarde. Ook dat klopt niet.

Over de auteur
Simon Klingen (1948) besteedt zijn werkzame leven aan bos en bosbeheer: als adviseur, docent en auteur. Lange tijd was hij verantwoordelijk voor het bosbeheer bij het Utrechts Landschap. Hij wordt geregeld gevraagd om te bemiddelen bij geschillen tussen bewoners en bosbeheerders. Naast het continue veranderende bos vormen de contacten met collega’s en cursisten zijn levende inspiratiebron.

Boekgegevens
HOUTFABRIEK | auteur Simon Klingen| paperback 176 pagina’s | € 23,50 | uitgave: Klingen Bomen | ISBN: 978-90-825985-0-6

Vanaf 22 november verkrijgbaar bij de fysieke en online boekhandels of via: houtfabriek.nl.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: