Accounts goed beveiligen is lastig voor veel senioren

Online heb je tegenwoordig overal accounts voor nodig. De vele wachtwoorden onthouden blijft echter lastig voor veel senioren. En ook het gebruik van nieuwe beveiligingsmethodes blijkt moeilijk. Alleen al een op de vijf ouderen heeft moeite met de gebruikte termen. Zo begrijpen zij niet (goed) wat woorden als accounts, inloggen en verificatie betekenen. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen. Saskia Hamminga van SeniorWeb vertelde in het radioprogramma Dossier Mastenbroek op Den Haag FM alles over ‘accountbeveiliging’.

Advertenties

Zeven op de tien ouderen vinden het onthouden van al hun wachtwoorden lastig, slechts 14 procent heeft hier geen moeite mee. Het wijzigen van wachtwoorden is dan ook iets wat veel senioren niet al te vaak doen, maar een derde doet dit regelmatig. Omdat het onthouden van wachtwoorden moeilijk is, bewaart bijna de helft van de senioren ze op papier, bijvoorbeeld in een notitieboekje. Ook worden wachtwoorden digitaal opgeslagen. Ongeveer een kwart van de ouderen slaat ze op in een bestand op de computer. Een even groot aantal doet dit in de internetbrowser of gebruikt een wachtwoordmanager. Van hen heeft respectievelijk 37 en 31 procent (soms) moeite met het gebruik hiervan.

Nieuwe methodes zijn ingewikkeld en gedoe
Op het gebied van beveiliging van accounts gaan de ontwikkelingen snel en komen er telkens weer nieuwe mogelijkheden bij. Zoals het beveiligen van een digitaal apparaat met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of pas toegang krijgen na een extra verificatie via bijvoorbeeld sms of authenticatie-app. Behalve sms-controle worden veel nieuwe methodes nog maar weinig gebruikt door ouderen. Dit komt met name doordat men hier moeite mee heeft. Zo geven de ouderen die geen tweestapsverificatie gebruiken vooral aan dat ze dat niet doen, omdat ze niet (goed) weten hoe het werkt (24%) en dat het te veel tijd en moeite kost (23%). Een van de deelnemers verwoordde het zo: “Wachtwoorden zijn een probleem, tweestapsverificatie moeilijk maar nuttig, alles evolueert zo snel.”

Advertenties

Hulp is hard nodig
Het onderwerp ‘accountbeveiliging’ is dus voor veel Haagse ouderen nog ingewikkeld. SeniorWeb ondersteunt hen daarom met hulp en uitleg. Veel informatie over dit onderwerp heeft SeniorWeb nu gebundeld op seniorweb.nl/accounts. Op deze website is ook de online presentatie terug te kijken die ze onlangs over dit onderwerp gaven. ‘Maar liefst 13.054 senioren hadden zich aangemeld om deze presentatie bij te wonen! Mensen met vragen kunnen ook altijd terecht bij een van onze leslocaties’, aldus Saskia Hamminga.

Beluister de uitzending over ‘accountbeveiliging’ nu terug op Spotify of YouTube.
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: