September is de Maand van de Veilige Schoolomgeving

Maandag 22 augustus zijn de scholen in weer gestart. Na een lange vakantie zijn duizenden scholieren weer dagelijks op weg van huis naar school en terug. Uit de cijfers is bekend, dat er juist in de periode na de zomervakantie relatief veel jongeren slachtoffer worden van een verkeersongeval. Om hier aandacht voor te vragen organiseren het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland, de gemeenten en andere partners in september de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Dit jaar is Ouderbetrokkenheid het centrale thema van de maand.

In de afgelopen vier jaar raakten in Zuid-Holland 224 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar in september gewond bij een verkeersongeval, bijna tweemaal zoveel als in een gemiddelde maand. Voor verkeersveiligheid zijn de infrastructuur, de voertuigen en het gedrag van weggebruikers van belang. Ouders kunnen een grote rol spelen, door hun kinderen een actieve verkeersopvoeding te geven. Samen meters maken (lopend en op de fiets) en het goede voorbeeld geven zijn daarin belangrijk.

Middelen
Om scholen, gemeenten en andere partijen te ondersteunen bij de communicatie met ouders en verzorgers is een aantal middelen ontwikkeld. Van een infographic over het proces van begeleiden en loslaten in het verkeer tot een ouder-kind contract, waarmee samen afspraken worden gemaakt over veilig verkeersgedrag. Een voorbeeld: De ouder belooft de telefoon in de auto op stil te zetten, het kind belooft de telefoon op de fiets in de rugzak te houden.

De Maand van de Veilige Schoolomgeving is onderdeel van de aanpak Maak een Punt van Nul. De initiatiefnemers willen met deze maand bijdragen aan de ambitie, dat iedereen – en zeker ook schoolgaande kinderen – iedere dag veilig thuiskomt, en er geen slachtoffers meer vallen in het verkeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: