Haags hitteplan van kracht om gezondheidsrisico’s te beperken

In samenwerking met de GGD begint gemeente Den Haag met het doelgericht informeren over de gezondheidsrisico’s van hitte. Te veel hitte kan serieuze gezondheidsproblemen opleveren. Vooral senioren, mensen met een chronische ziekte en dak- en thuisloze mensen lopen een verhoogd risico. Als onderdeel van de informatiecampagne is de afgelopen dagen al een brief plus folder met tips verstuurd aan alle zelfstandig wonende 75-plussers in de stad. Dit betreft zo’n 32.000 adressen.

Met het oog op de verwachte tropische temperaturen is vanaf morgen (maandag 18 juli) voor het eerst het Haagse hitteplan van kracht. Dat is de lokale vertaling van het nationale hitteplan, waarmee het gelijktijdig in werking treedt. Den Haag is een van de eerste steden in Nederland met een lokaal hitteplan. In het plan, opgesteld op initiatief van de gemeente, hebben Haagse maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt over het voorlichten van hun achterban. Zo zullen thuiszorgmedewerkers het expliciet met hun cliënten bespreken en een folder uitdelen. Andere partners gaan de straat op om navulbare waterflessen uit te delen.

De belangrijkste tips

Wat veel mensen al wel weten: houd jezelf koel, span je niet teveel in en houd ook je woning koel. Ook logisch is de tip: drink genoeg. Maar wat veel mensen niet weten, is dat oudere mensen een minder goed ‘dorstgevoel’ hebben. Daarom is het zeker voor senioren belangrijk ook te drinken als zij géén dorst hebben. Helemaal als de kleur van de urine donkergeel is. Dit wijst namelijk op een gebrek aan vocht en dus mogelijke uitdroging.

Ook minder bekend is dat sommige medicijnen anders of minder goed werken als het erg warm is. Dit heeft grote invloed op de gezondheid. Daarom het advies om dit bij de (huis)arts of apotheker na te vragen.

De laatste tip is juist voor mensen die zelf geen grote gezondheidsrisico’s lopen: zorg voor elkaar! Let extra op de mensen in je omgeving. Bel elkaar, loop even langs en bied zo nodig hulp.

Praktijkervaringen

De eerste stappen voor het Haagse hitteplan zijn vorig jaar al gezet. Omdat er toen geen hitteplan is afgekondigd, is dit jaar de eerste keer dat het in praktijk wordt gebracht. Op basis van de praktijkervaringen zal het plan ieder jaar aangepast (kunnen) worden. De bedoeling is ook dat komende jaren steeds meer organisaties zich zullen aansluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: