Rijden na een avondje snuiven? Slecht idee!

Deze maand start jongerenorganisatie TeamAlert weer haar jaarlijkse campagne “Rij drugsvrij”. Met deze campagne wil TeamAlert jongeren motiveren om een veilige trip naar huis regelen, na een festival of een avondje uit.

Na bijna twee jaar leven zonder festivals of stapavonden kunnen jongeren eindelijk weer losgaan. De knaldrang onder jongeren is groot, blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut. Nog te veel jongeren rijden na het slikken van een pilletje of snuiven van een lijntje op een festival onder invloed naar huis – per maand houdt de politie ongeveer 1.000 mensen aan die drugs hebben gebruikt in het verkeer. Levensgevaarlijk, en niet alleen voor jezelf! De kans op een ongeval wordt door een combinatie van alcohol en drugs tot 200 keer groter.

Plan je trip. Rij drugsvrij

Met de slogan “Plan je trip. Rij drugsvrij” wil TeamAlert jongeren stimuleren om een veilige rit naar huis te fixen. Dit kan door van tevoren goede afspraken te maken in de vorm van een nuchtere bestuurder te regelen, met het openbaar vervoer naar huis te gaan, of te blijven slapen totdat je de weg weer op mag.

Op zaterdag 9 juli wordt “Rij drugsvrij” afgetrapt. Na afloop van het HIDE Festival in Nieuwegein worden feestgangers met een partybus veilig naar Utrecht Centraal gebracht. In de partybus wordt het feestje doorgezet met discolampen, muziek en rookmachines, zodat jongeren inzien dat het een feestje is om met alternatief vervoer richting huis te gaan.

Advertenties

De campagne is vanaf 9 juli tot en met 31 augustus voornamelijk online te zien op Instagram, Snapchat en TikTok, omdat daar de doelgroep te vinden is. Door campagnevideo’s met duidelijke handelingsalternatieven en de inzet van verschillende influencers worden jongeren gestimuleerd slimme keuzes te maken in het verkeer. Als winactie maken jongeren kans op een partybusreis met vrienden van en naar een festival naar keuze in Nederland.

Daarnaast is er een campagnetoolkit met campagnemateriaal beschikbaar. Dit materiaal is voor gemeenten, provincies en andere organisaties vrij om te delen, om de boodschap van “Rij drugsvrij” verder te verspreiden en het drugsgebruik in het verkeer te verminderen. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat jongeren bewust worden van het gevaar van rijden met drugs op, en dus niet onder invloed achter het stuur stappen of met iemand anders meerijden die onder invloed is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: