Spectaculaire daling aantal woninginbraken

“Niks corona, mensen beveiligen hun huis gewoon beter”

Nederland heeft steeds minder last van woninginbraak, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Dankzij corona!”, roepen de media in koor. Het lijkt een logische conclusie, want door alle lockdowns waren mensen vaak thuis en inbrekers slaan natuurlijk het liefst hun slag als mensen van huis zijn. “Beetje kort door de bocht”, zeggen de Nederlandse slotenmakers. “Mensen beveiligen hun huis gewoon beter.” Volgens Massin Boulayoun is inbreken bovendien ‘uit’. “Oplichting en cybercrime is de nieuwe vorm van inbreken.”

Advertenties

De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Natuurlijk is het verleidelijk en makkelijk om de cijfers van 2020 en 2021 te vergelijken met die van 2019 of 2018. De conclusie is dan simpel: het aantal woninginbraken is in 2020 en 2021 een stuk lager dan in 2018 en 2019. Kijk je veel verder terug, dan zie je dat die dalende trend al veel langer zichtbaar is. Bekijk je de cijfers vanaf 2012, dan is er een daling te zien van maar liefst 75 procent!

Advertenties

“De afgelopen twee jaar speelden de lockdowns zeker een rol bij de dalende inbraakcijfers, maar mensen beveiligen hun huis ook gewoon veel beter”, zegt Wiebrand Floris van Lockservice, een slotenmaker die namens Slotenprobleem Kwijt actief is in Drenthe en Groningen. “Ik krijg in mijn regio niet vaak meldingen van inbraakschade. Wel wordt me regelmatig gevraagd om sloten komen te vernieuwen. Het betreft dan typisch genoeg vaak mensen die vanuit de randstad hier naartoe zijn verhuisd. Blijkbaar zijn deze mensen bevreesder voor inbraken. Meestal plaats ik dan meerpuntssluitingen met kwalitatief goede cilinders, daarmee houd je de gemiddelde inbreker wel buiten.” 

Inbrekers ontmoedigd
Massin Boulayoune van het Zoetermeerse MasLocks merkt dat veel mensen pas actie ondernemen als ze een inbraak hebben meegemaakt. “Dan krijg ik het verzoek om betere sloten te monteren en bijzetsloten te plaatsen. Heel goed natuurlijk, maar liever doe je dat voordat er wordt ingebroken.” Volgens de slotenmaker worden inbrekers ontmoedigd door kwalitatief hoogwaardige sloten. “Een inbreker weet wat hij doet, dus huizen met SKG-sloten, voorzien van anti-inbraakbeslag en kerntrekbeveiliging, slaat hij liefst over. Daar begint hij niet aan, want dan is hij een half uur bezig om de deur van het slot te krijgen. Of hij moet gaan frezen, maar dan is wel gelijk de hele buurt wakker.”

Advertenties

Volgens Boulayoune is er nog een andere belangrijke reden dat het aantal woninginbraken de laatste 10 jaar is afgenomen. “Ik denk dat ‘ouderwetse criminaliteit’ een beetje uit is. Oplichting is de nieuwe manier van inbreken”, stelt hij. Daar zit iets in natuurlijk. Bij ‘moderne’ vormen van oplichting ontfutselen criminelen argeloze burgers geld via valse mailtjes, appjes en telefoontjes. “Dieven hebben hun werkterrein verlegd”, legt Boulayoune uit. “Inbreken is moeilijker geworden en cybercrime is makkelijker, lucratiever en ‘veiliger’. Achter je computer word je nu eenmaal minder snel betrapt dan als je ‘s nachts ergens aan een slot loopt te morrelen”, besluit hij.

Foto door cottonbro op Pexels.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: