Veiligere nooddienstvoertuigen: aanrijdingen en fataliteiten voorkomen

Voor nooddiensten is het veilig inzetten van ambulances, brandweerwagens, vrachtwagens, tankers en andere voertuigen evenals het beperken en voorkomen van incidenten – zowel op de weg als daar waar ze werken – letterlijk van levensbelang. Hier bespreekt Huib Slijkhuis, CEO van Brigade Electronics BV, hoe technologie ongelukken en fataliteiten kan voorkomen.

Aanrijdingen met voertuigen van nooddiensten komen veelvuldig voor in Nederland. Volgens een rapport van Ambulancezorg Nederland (AZN) geven recente statistieken aan dat er gemiddeld minstens eens per week een ongeluk gebeurt waarbij een voertuig van nooddiensten is betrokken. 

Bij al deze ongelukken lopen voetgangers het grootste risico. Uit gegevens van de internationale database van verkeersongelukken blijkt dat het meestal voetgangers en fietsers zijn die bij een verkeersongeluk om het leven komen. En volgens deze gegevens geldt dat in Nederland ook voor ongelukken waarbij ambulances zijn betrokken.

Voertuigveiligheid is voor deze sector dus duidelijk van vitaal belang om fataliteiten en letsel te voorkomen.

Bestuurders van nooddienstvoertuigen worden met unieke uitdagingen geconfronteerd. Rijden op hoge snelheid, zigzaggen door het verkeer, manoeuvreren in krappe ruimtes en werken in gevaarlijke, lawaaierige omgevingen zijn dagelijkse gevaren voor werkers in de nooddiensten. Ze werken vaak in bar weer en ‘s nachts in uiterst riskante situaties. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat incidenten en botsingen vaker voorkomen wanneer op lage snelheid wordt gereden. Dit is te wijten aan twee belangrijke problemen: beperkt zicht en dode hoeken wanneer voertuigen achteruitrijden of manoeuvreren.

Incidenten kunnen beangstigend en duur zijn voor de betrokkenen. Zichtbaarheid rondom het hele voertuig, zoals geboden door de allernieuwste voertuigveiligheidstechnologie, blijkt het aantal aanrijdingen echter terug te dringen en de veiligheid aanzienlijk te verbeteren. 

Camerasystemen voor voertuigen

Als er veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigenworden geïnstalleerd, zoals Backeye®360, het bestverkopende product van Brigade Electronics, kunnen bestuurders alle mogelijke dode hoeken goed in de gaten houden en andere voertuigen, fietsers en voetgangers in de buurt van hun wagen direct opmerken.

Deze intelligente technologie op basis van vier camera’s is bedoeld om dode hoeken te elimineren en het manoeuvreren in moeilijke situaties te vereenvoudigen door de chauffeur in één weergave een compleet beeld van 360 graden rondom het voertuig te bieden. Het systeem combineert beelden van vier ultra-groothoekcamera’s om de chauffeur in real time een beeld van de omgeving rondom het voertuig te geven. Het resultaat is een panoramische weergave van het voertuig en de omgeving rondom.

Ultrasone obstakeldetectie

Ultrasone obstakeldetectietechnologie kan stilstaande en bewegende objecten detecteren en is perfect voor commerciële voertuigen zoals ambulances en brandweerwagens. De ultrasone afstandssensoren beperken schade aan het voertuig en botsingen met voetgangers, fietsers en objecten tot een minimum. Het detectiesysteem waarschuwt de bestuurder met een akoestisch en visueel signaal in de cabine voor objecten op een bepaalde afstand van het voertuig. Geavanceerde systemen, zoals Sidescan®Predict van Brigade, gebruiken AI (artificial intelligence) om constant gegevens te verzamelen, zoals de snelheid van en afstand tot een fietser of voetganger in de buurt van het voertuig. 

Bewakingscamera’s voor voertuigen en digitale videorecorders

Wanneer camerasystemen worden gekoppeld aan bewakingscamera’s voor voertuigen en een digitale videorecorder, kunnen de opgenomen beelden worden gebruikt als onweerlegbaar bewijs in geval van aanrijdingen of incidenten, zoals vandalisme of diefstal uit het voertuig. 

Eén belangrijk voordeel van digitale videorecorders is het feit dat ze bestuurders beschermen, die na een incident vaak streng worden gecontroleerd. De allernieuwste systemen, zoals MDR van Brigade, hebben ook 4G-cloudconnectiviteit, wat betekent dat gegevens op afstand live kunnen worden gestreamd met realtime GPS-tracking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: