Klaas Wilting in Code Blauw – ‘Drugscriminaliteit gevolg gedoogbeleid overheid jaren ‘60’

Rellen, liquidaties en de bekendste ontvoeringszaak van de Nederlandse geschiedenis: tijdens de try-out van de theatershow Code Blauw in Kasteel de Wittenburg te Wassenaar nam Klaas Wilting het publiek mee in zijn verhaal over de roerige jaren bij de Amsterdamse politie. Naast de spectaculaire beelden en interviews vertelt de oud politiefunctionaris het verhaal achter de nieuwskoppen en plaatst de drugscriminaliteit van vandaag in de context. 

Klaas Wilting werkte 40 jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan 21 jaar als woordvoerder, zijn bekendste rol bij het Nederlandse publiek. Code Blauw begint in het jaar 1965, toen Klaas op het bureau aan het Leidseplein begon als politie agent. Niet alleen centraal in de hoofdstad maar ook in het midden van de samenleving. ‘Dat is ook waar de politie hoort te staan: in het midden van de samenleving,’ benadrukt Klaas. 

De verantwoordelijkheid van de overheid in het ontstaan van de drugscriminaliteit in Nederland loopt als een ‘blauwe’ draad door de show. ‘Sinds XTC vanuit Amerika via Engeland naar ons land kwam en de overheid dit gedoogde, is de georganiseerde misdaad gekomen en nooit meer vertrokken. Vandaag de dag is 70% van de misdaden druggerelateerd.’ De oud politie- woordvoerder neemt de kijker mee naar de plekken waar de bekendste liquidaties hebben plaatsgevonden, zoals de aanslag op Klaas Bruinsma bij het Hilton in Amsterdam. 

Voor Code Blauw bezocht hij ook The Bulldog oprichter Henk de Vries in zijn bekende coffeeshop te Amsterdam die, ironisch genoeg, in een oud-politiebureau is gevestigd. Samen kijken de mannen terug op de tijd dat Henk het pand kocht en ‘nee’ durfde te verkopen aan Klaas Bruinsma die wel 10 miljoen gulden wilde investeren in de ‘start-up’. Dit antwoord bleek niet zonder gevolgen. 

Klaas vertelt over de spannende uren na de ontvoering van Heineken en de opvallende rol hierin van de toen nog jonge journalist Peter R. de Vries. Over de blijheid over de persconferentie waarin het einde van de ontvoering werd aangekondigd tot het verdriet enkele uren later na het overlijden van demonstrant Hans Kok in zijn politiecel. Met de dreigementen aan het adres van de familie Wilting naar aanleiding van deze dood werd niet door de politie maar door de 16-jarige dochter van de politiefunctionaris korte metten gemaakt. 

De try-out van Code Blauw in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar is de start van een intrigerende theatershow met nooit eerder vertelde verhalen en de persoonlijke kijk van Klaas op de rol van de politie. Klaas Wilting hoopt Code Blauw in de toekomst in meerdere theaters in Nederland te kunnen optreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: