Diny (98) openhartig over oorlogstijd in Den Haag

Diny Landman (98) overleefde samen met haar verloofde Jan van den Hoek de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het vergisbombardement op de Haagse woonwijk Bezuidenhout verloor ze twee vriendinnen. In een openhartig gesprek met Martijn Mastenbroek vertelde ze woensdagavond op Den Haag FM eenmalig haar verhaal.

Het geheugen van Diny is nog messcherp. ‘Mijn verloofde was werkzaam bij de brandweer in Den Haag. Op een dag moest hij zich melden voor een avondklokbewijs. Het bleek een leugen van de Duitse bezetter. Hij werd gevangen en afgevoerd naar een werkkamp.’ Door een slimme list wist hij te ontsnappen en weer terug te keren naar Den Haag.

Ook het vergisbombardement weet ze zich nog goed te herinneren. ‘In de puinhopen vond ik de japon van mijn overleden vriendin terug. Alles was kapot.’ Met grote zorgen volgt ze de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. ‘Wees daarom verdraagzaam voor elkaar, maar ook alert, want het kan zo weer gebeuren’, waarschuwt Diny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: