FEC Jaarverslag 2021: effect FEC zet door

2021 was voor het Financieel Expertise Centrum (FEC) een succesvol jaar. De samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de partners werd intensiever en de onderlinge werkwijze efficiënter. Hierdoor is het gelukt om de financiële sector te versterken en om bijvoorbeeld fraude en witwassen beter te bestrijden. Verder is in 2021 besloten de Serious Crime Taskforce als projectaanpak voort te zetten. Landelijk portefeuillehouder financieel opsporen Gery Veldhuis kijkt positief terug op het afgelopen jaar.

Advertenties

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) is een samenwerkingsverband tussen de FEC-partners, die als één overheid optreden in de bestrijding van financieel economische criminaliteit en niet-integer gedrag in de financiële sector. De FEC-partners zijn De Nederlandse Bank, Autoriteit Financiële Markten, de politie, Belastingdienst, FIOD, FIU en het OM. Door onderlinge samenwerking van de FEC-partners, het uitwisselen van informatie en het delen van inzicht, kennis en vaardigheden wordt beoogd de integriteit van de financiële sector te versterken.

Serious Crime Taskforce

Vorig jaar is onder andere besloten om met de Serious Crime Taskforce (SCTF) als projectaanpak door te gaan. Politie, Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit (FIU) en FIOD werken binnen het SCTF samen met een aantal grote banken aan de aanpak van facilitators van de onderwereld. ‘De SCTF is wereldwijd uniek. Het is een publiek-privaat samenwerkingsverband, gericht op de aanpak van zware georganiseerde criminaliteit. Centraal staat het in kaart brengen van financiële geldstromen in de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit’, aldus Gery Veldhuis. De SCTF heeft sinds de start al verschillende successen behaald. Zo heeft de samenwerking geleid tot verschillende onderzoeken met aanhoudingen, honderden transacties die verdacht verklaard zijn en de inbeslagname van verdovende middelen, geld en andere waardevolle goederen. ‘Nu de samenwerking binnen de SCTF een structureel karakter heeft gekregen willen politie, OM, FIOD, FIU en de betrokken banken deze ontwikkelingen in de toekomst verder uitbouwen.’

Projecten en kennis delen

Er zijn verschillende projecten die gezamenlijk onder de FEC-vlag worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn projecten gericht op malafide stichtingen, corruptie, witwassen en financiële geldstromen rondom de productie van en handel in synthetische drugs (zie hiervoor het jaarverslag). Deze projecten hebben allerlei nieuwe inzichten opgeleverd die banken en andere poortwachters beter in staat stellen om ongebruikelijke transacties te kunnen herkennen. Deze nieuwe inzichten zijn vervolgens weer breed gedeeld onder de deelnemende FEC-partners.

Financiële sector versterken gaat door

Het FEC-netwerk heeft in 2021 mooie resultaten geboekt en gaat daar in 2022 mee door. De noodzaak om de integriteit van de financiële sector te versterken blijft daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Dankzij de inzet van alle betrokkenen in het FEC-netwerk kan het FEC impact blijven maken.

Vind hier het nieuwsbericht en het jaarverslag van het FEC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: