Twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen dat ze online door cybercriminelen worden gevolgd

Digitale privacy-expert onthult dat mensen kunnen worden gevolgd door bijna alle apparaten die op internet zijn aangesloten 

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen dat ze online worden gevolgd door cybercriminelen die erop uit zijn om hun gegevens en hun identiteit te stelen. 

Uit nieuw onderzoek van het cyberbeveiligingsbedrijf NordVPN blijkt dat 73% van de Nederlanders zich zorgen maakt dat ze online worden gevolgd en denkt 55% dat ze bijna altijd worden gevolgd. Deskundigen zeggen echter dat mensen zichzelf traceerbaar maken door cookies te accepteren, openbare wifi te gebruiken en een slim horloge te dragen: en dit zijn slechts enkele van de vele manieren.

“Niet alleen cybercriminelen zijn geïnteresseerd in je gegevens. Social media-netwerken, internetaanbieders, organisaties van derden, websites en overheidsinstellingen verzamelen regelmatig persoonsgegevens en surfgewoonten van gebruikers voor marketing- of andere doeleinden. Ze gebruiken vaak cookies om je digitale voetafdruk in kaart te brengen,” voegt Daniel Markuson, een digitale privacy-expert bij NordVPN, toe. 

62% van de Nederlanders denkt dat ze door cybercriminelen worden gevolgd

De meerderheid van de Nederlanders denkt dat ze vooral worden gevolgd door criminelen (62%) en social media-giganten zoals Facebook (42%), maar ze maken zich ook zorgen dat informatie- en reclameaggregators zoals Google (37%), merken of reclamebureaus (33%) en de overheid (31%) hun activiteiten online volgen.

Een belangrijke toevoeging is dat meer dan de helft van de Nederlanders (59%) vindt dat apps meer informatie vragen dan nodig is. Tot de apps die volgens hen de grootste hoeveelheid gegevens van gebruikers verzamelen behoren Facebook (76%), WhatsApp (50%) en Instagram (39%).

Slechte veiligheidsgewoonten brengen Nederlanders online in gevaar

Om te voorkomen dat je online wordt gevolgd, moet je eerst weten welke apparaten en diensten het meest voor tracking worden gebruikt.

Als het gaat om apparaten die het meest waarschijnlijk online activiteiten volgen en gegevens verzamelen, staan smartphones (78%) volgens de Nederlandse respondenten op nummer 1, gevolgd door laptops (73%), desktopcomputers (63%) en tablets (62%). Slimme huishoudelijke apparaten worden juist minder geschikt geacht voor spionage — deze staan helemaal onderaan de lijst.

Een van de makkelijkste manieren waarop Nederlanders zich online laten volgen is door cookies toe te staan — uit het onderzoek blijkt dat 21% van de ondervraagde Nederlanders altijd cookies accepteert en 25% het doet tenzij het er verdacht uitziet. Verrassend genoeg accepteert slechts vier procent nooit cookies.

“Iets anders waarop mensen vaak worden betrapt is het accepteren van cookies – deze kunnen je browsegegevens volgen en verzamelen en die gegevens terugsturen naar de eigenaar van de website – en als je cookies van derden niet ‘weigert’ kan de website je browsegegevens aan derden verkopen,” merkt Daniel Markuson van NordVPN op.

Het gebruik van gratis of openbare wifi brengt ook gevaren met zich mee. “Wanneer je gebruik maakt van ‘gratis’ wifi is de kans groot dat deze wordt beheerd door een externe provider die je toegang tot het internet geeft in ruil voor waardevolle aanmeldingsgegevens zoals e-mailadressen, social media-profielen en telefoonnummers. Wat je misschien zal verbazen is dat sommige hotspot-providers nog een stap verder gaan met het verzamelen van gegevens en ook de locatie van miljoenen gebruikers bijhouden, zelfs als ze de wifi-plek hebben verlaten,” onthult Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN.

Nederlanders brengen hun gegevens in gevaar door automatisch op social media in te loggen (38%) en door op hun persoonlijke e-mail in te loggen terwijl ze openbare wifi gebruiken (32%). Daarnaast gebruikt een groot percentage van mensen openbare wifi om op andere accounts in te loggen (27%) en spullen bij online retailers te kopen (20%).

“Hoewel we online altijd op de een of andere manier worden gevolgd, moeten we dit minimaliseren door een VPN te gebruiken die onze IP en locatie verbergt, gebruikmaken van privacy-vriendelijke browsers, Google vermijden die data verzamelt en gewoon voorzichtig zijn wanneer we surfen. Surf bewust en neem geen risico’s voor een veilige online-ervaring,” voegt Daniel Markuson toe.

Hoe kunnen Nederlanders minder traceerbaar worden?

Hoewel we altijd op de een of andere manier worden gevolgd wanneer we online zijn, zijn er enkele dingen wie we kunnen doen om het risico te minimaliseren. Dit is wat Daniel Markuson, digitale privacy expert bij NordVPN, aanraadt:

  • Gebruik een VPN. Door een VPN te gebruiken, verberg je je echte IP-adres en locatie voor alle externe partijen, waaronder je internetprovider, cybercriminelen, netwerkbeheerders en adverteerders.
  • Gebruik privacy-browsers. Gebruik een internetbrowser die is ontworpen met online privacy in het achterhoofd: zonder auto-synchronisatie, zonder spellingscontrole, zonder auto-fill en zonder plug-ins.
  • Dump Google. Google houdt veel gegevens over je bij — als je dat niet wilt, zul je voor andere e-mailproviders en zoekmachines moeten kiezen.
  • Wees voorzichtig online. Deel niet te veel informatie op social media — de persoonlijke informatie die je online vrijgeeft, kan voor cybercriminelen een goudmijn zijn.

Als je minder traceerbaar wil worden, kun je hier de aanbevelingen van onze experts bekijken: www.nordvpn.com/tracked-down/

Methodologie: De enquête werd in opdracht van NordVPN uitgevoerd door het externe bedrijf Cint op 4-12 oktober 2021. De onderzoeksgroep bestond uit inwoners van Frankrijk, de VS, Canada, Australië, Duitsland, Spanje, Nederland en Polen, allemaal 18+ (nationaal representatief), en de steekproef werd onder nationale internetgebruikers uitgevoerd. Er werden quota ingesteld op basis van leeftijd, geslacht en woonplaats. In totaal werden 7800 mensen geënquêteerd, waarvan 800 mensen uit Spanje en 1000 mensen uit elk van de overige landen.

OVER NORDVPN NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener, die wereldwijd door meer dan 14 miljoen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-versleuteling, malware-blokkering en Onion Over VPN. Het product is zeer gebruiksvriendelijk, biedt een van de beste prijzen op de markt en heeft meer dan 5.000 servers in 60 landen wereldwijd. Een van de belangrijkste kenmerken van NordVPN is het strikte no-log-beleid. Voor meer informatie: nordvpn.com/nl/

Foto door Mikhail Nilov op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: