Veel vuurwerkoverlast tijdens jaarwisseling

De politie heeft een drukke jaarwisseling achter de rug. Dankzij snel ingrijpen van onder meer de Mobiele Eenheid konden grote ordeverstoringen worden voorkomen. Op verschillende plekken in het land zijn politiemensen en andere hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk, flessen en stenen. Meerdere politieagenten raakten hierbij gewond.

‘Het is triest dat er weer hulpverleners gewond zijn geraakt. Elke gewonde agent of hulpverlener is er een teveel’, zegt Nationaal commandant Willem Woelders. Incidenten waarbij de politie en andere hulpverleners werden belaagd, waren er door het hele land. Zo moest ambulancepersoneel in Amsterdam door de Mobiele Eenheid (ME) beschermd worden tegen mensen die met vuurwerk gooiden.

Politie op tijd aanwezig
Ook op de Dam in Amsterdam, waar zo’n drieduizend tot vierduizend mensen waren verzameld, werden politieagenten bekogeld met vuurwerk. Om te zorgen dat politiemensen hiertegen konden optreden, is de Mobiele Eenheid korte tijd op de Dam aanwezig geweest.

Ook op andere plekken in het land kwam de ME uit voorzorg ter plaatse of werd de rust door kort optreden snel hersteld. Dat kenmerkt het sfeerbeeld voor het hele land, zegt Woelders: ‘Onze voorbereiding van de afgelopen maanden leidde ertoe dat de politie overal op tijd aanwezig was als er problemen ontstonden. Daardoor liep het nergens écht uit de hand.’

Agenten gewond
Op meerdere plekken in het land raakten politiemensen gewond. In het Friese Burdaard liepen drie politieagenten mogelijk gehoorschade op toen zij werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Nadat de groep meermaals was verzocht de plek te verlaten, gebruikte de Mobiele Eenheid traangas.

Ondanks het vuurwerkverbod en de inbeslagname van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in aanloop naar de jaarwisseling, werd opvallend veel vuurwerk afgestoken. Ook zijn door het hele land auto’s in brand gestoken. De politie trad ook door het hele land op tegen (illegale) feesten. Dit leidde nergens tot grote problemen.

Al met al kijkt nationaal commandant Woelders terug op ‘een drukke nacht, die alleen door de forse inzet van politiecapaciteit onder controle kon worden gehouden’. ‘Het blijft wrang dat de viering van oud en nieuw – een feestje – tot zoveel incidenten, aanhoudingen en politie-inzet leidt.’

Foto door Miguel Acosta op Pexels.com

iPhone 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: