Den Haag beleeft drukke, maar beheersbare jaarwisseling dankzij grote inzet hulpdiensten

De jaarwisseling is in Den Haag druk, maar beheersbaar verlopen. Ondanks het landelijke verbod is toch plaatselijk veel vuurwerk afgestoken. De brandweer moest vaker in actie komen om branden en brandjes te blussen dan vorig jaar.

Advertenties

Deze jaarwisseling rukte de brandweer 493 keer uit om in Den Haag een brand(je) te blussen. Bij de overgang van 2020 naar 2021 was dat ruim 30o keer. De brandweer kwam voornamelijk in actie voor kleine branden. Hier en daar moesten auto’s en scooters het ontgelden. Een brand in een portiekwoning aan de Schlegelstraat in Laak sloeg over naar andere panden. Daardoor liepen vijf woningen brandschade op. Niemand raakte gewond. De bewoners hebben de nacht ergens anders doorgebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Dank voor enorme inzet van velen

Ook de politie had het druk, maar spreekt van een beheersbare situatie. De politie is meermaals in actie gekomen toen jongeren in Ypenburg vernielingen pleegden. Na een korte inzet keerde de rust weer terug in de wijk. Er werden 23 aanhoudingen verricht. 

“De jaarlijks grote inzet door de goede samenwerking tussen bewoners, gemeente, hulpdiensten en handhavers blijkt van grote waarde om de Haagse nieuwjaarsnacht zo veilig mogelijk te laten verlopen”, blikt burgemeester Jan van Zanen terug. Hij bezocht, samen met hoofd operatien van de politie Tolga Koklu, na middernacht een aantal politiebureaus en sprak met mensen die zich inzetten om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Eerder op de dag bezocht hij met brandweercommandant Esther Lieben onder meer de kazerne in Laak, waar ook ambulances uitrukken.

Advertenties

“Mooi om te zien dat veel mensen gehoor gaven aan de oproep om de jaarwisseling in huiselijke kring te vieren. Trots ben ik op alle vrijwilligers, politieagenten, handhavers, brandweermensen en ambulancebroeders- en zusters die hun nachtrust hebben opgegeven om hulp te bieden. In het bijzonder wil ik ook stilstaan bij de tientallen buurtpreventieteams die onze stad inmiddels rijk is. Ben ook hen zeer dankbaar”

Geweld tegen hulpverleners

Helaas zijn ook deze nieuwjaarsnacht hulpverleners geconfronteerd met geweld. Zo werd er op meerdere plaatsen vuurwerk of glaswerk gegooid naar hulpverleners. In stadsdeel Escamp en Leidschenveen-Ypenburg werden ook handhavers van de gemeente bestookt met vuurwerk. Een politievoertuig is bekogeld met stenen en er vond een geweldsincident plaats tegen ambulancepersoneel. Waar mogelijk, wordt de schade op de daders verhaald.

Advertenties

Als gevolg van de coronamaatregelen konden maar weinig activiteiten en evenementen georganiseerd worden. De afgelopen weken is er door allerlei partijen gewerkt aan een omvangrijk alternatief programma binnen de mogelijkheden die de coronamaatregelen bieden. Zo was er een meerdaags online festival speciaal voor jongeren, Den Haag Inside Out en verzorgden de initiatiefnemers van Vreugdevuur Escamp, samen met Hofstad Festivals tijdens de jaarwisseling een livestream met Haagse topartiesten. 

Definitieve cijfers

In de loop van deze maand maken de gemeente en de Veiligheidsregio Haaglanden de definitieve cijfers bekend van het aantal gebeurtenissen. Dat geldt ook voor de politie en het Openbaar Ministerie.

Foto door damian Ruitenga op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: