Voorouders Bassie en Adriaan vermist

In Museum Vlaardingen wordt momenteel de tentoonstelling “Bassie & Adriaan: Een schat aan herinneringen” gehouden. De expositie is een reis door zowel het professionele als persoonlijke leven van de twee broers. Dit wordt ondersteund met originele attributen, rekwisieten en foto- en filmmateriaal.

Ook de stamboom van de familie van Toor wordt op een levensgroot bord uiteengezet. Het is meteen duidelijk dat Bas en Aad uit een familie komen van harde werkers, onder andere havenarbeiders en vissers.

In 1847 moet er heel wat onrust zijn geweest in de familie, zo blijkt uit de stamboomgegevens. Zeeman Arij van ’t Oor staat in de genealogie sinds 1-10-1847 namelijk als vermist beschreven. Zes jaar later (1853) is het opnieuw raak: Jacob Roest wordt als vermist aangemeld bij de autoriteiten. Ook hij was een zeeman.

Advertenties

Gezien het beroep kunnen we voorzichtig de conclusie trekken dat de mannen om het leven zijn gekomen tijdens werkzaamheden op zee. Dat was in die tijd geen uitzondering. Om een voorbeeld te geven: omstreeks 1800 kwamen er jaarlijks alleen al zo’n vijfduizend Engelsen om op zee. De Franse schipbreukstatistiek vermeldt in 1832 meer dan vijftienhonderd rampen in een periode van twaalf jaar.

“Ze vond het prima dat we acrobaten wilden worden. Ze vond alles best, zolang we maar niet gingen varen. Haar eerste verloofde was omgekomen op zee, net als haar oudste broer, drie neven en een stuk of wat achterneven.” – Adriaan in De Ondernemer

In de specifieke jaartallen 1847 en 1853, waarin de twee familieleden van Bassie en Adriaan om het leven kwamen, worden in de Nederlandse geschiedenisboeken geen bijzondere scheepsrampen gemeld. Nabij Werkendam loopt in 1853 wel een polder onder water. 21 mensen die aan het werk zijn in deze polder verdrinken. Maar 1847 en 1853 komen verder niet in de boekjes voor.

Mogelijk was het dus een kleinschalig ongeval, of is er simpelweg nooit meer iets van het schip en de bemanning vernomen. Zo ging dat vroeger. Er zijn op deze manier heel wat vrouwen weduwe geworden en hebben tegen beter weten in nog maanden op de kade staan wachten…

Volg ook twitter.com/mmastenbroek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: