Primeur verkeersveiligheidsliedje op basisschool De Fontein in Den Haag

Op maandag 30 augustus presenteert Tim Akkerman zijn liedje “wij gaan weer naar school” op basisschool De Fontein in Wateringseveld, Den Haag. Daarmee geeft hij samen met Robert van Asten (ethouder Mobiliteit van de gemeente Den Haag) en Astrid Homan (programmamanager van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland het officiële startsein voor de Maand van de Veilige Schoolomgeving.

Advertenties

Scholieren zijn kwetsbaar in het verkeer. Na de zomervakantie is een piek te zien in het aantal slachtoffers onder scholieren, met een duidelijke piek onder 12-jarigen (bron: SWOV). Het is dus belangrijk om in deze periode bij scholieren en ouders zelf en bij medeweggebruikers en andere betrokkenen aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid. Daarom organiseren het ROV, de samenwerkende gemeenten in Zuid-Holland, Leer in het Verkeer en de maatschappelijke organisaties VVN, ANWB, de Fietsersbond en TeamAlert dit jaar voor het eerst de Maand van de Veilige Schoolomgeving.

Een veilige weg is een combinatie van goede weginrichting en veilig gedrag. Kinderen en scholieren moeten het verkeer nog leren en daar kan iedereen aan bijdragen: geef het goede voorbeeld, hou je aan de regels en hou rekening met elkaar. Veilig verkeer bereiken we samen. Doe mee: maak een punt van nul!”

Astrid Homan, programmamanager ROV Zuid-Holland

Door samenwerking aan diverse activiteiten willen de partners bereiken, dat de aandacht voor de verkeersveiligheid in de schoolomgeving wordt versterkt bij zowel de direct betrokkenen (leerlingen, ouders, leerkrachten, andere weggebruikers en gemeenten) als de organisaties die daar verder aan kunnen bijdragen. Het gaat hierbij zowel om infrastructurele maatregelen als om verkeerslessen en campagnes.

Activiteiten
Er vinden de hele maand september activiteiten plaats in veel gemeenten. Campagnes als “Onze scholen zijn weer begonnen” van VVN en “Wij gaan weer naar school” van Leer in het Verkeer maken hier onderdeel van uit, maar ook de jaarlijkse SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek, dit jaar van 13 tot en met 17 september. Verder worden verkeerslessen op scholen voor primair en voortgezet onderwijs tijdens de maand in de schijnwerpers gezet, en worden op sommige plaatsen infrastructurele aanpassingen in de schoolomgeving gepresenteerd.

Advertenties

Er volgen diverse publicitaire acties in de regio’s, waaronder de lancering van de TotallyTraffic wedstrijd “Plan de Campagne” voor het voortgezet onderwijs door gedeputeerde Frederik Zevenbergen op 3 september.

Scholieren zijn vaak onervaren in het verkeer. Juist in deze eerste schoolmaand vragen we de aandacht van iedereen om ervoor te zorgen, dat ze veilig van en naar school kunnen. Het liefst lekker fietsend of lopend. Dus: ga zonder haast onderweg, let een beetje extra op, en geef scholieren de ruimte.” 

Robert van Asten, wethouder Den Haag

Wij gaan weer naar school
Het liedje van Tim Akkerman is er één in een serie van liedjes, die hij heeft geschreven voor het verkeerseducatieprogramma Leer in het Verkeer. In diverse gemeenten in Zuid-Holland en daarbuiten zijn op straat afbeeldingen van deze campagne te zien. Het gaat hierbij om de bekende Dick Bruna uitingen en om een nieuwe serie posters en spandoeken die aansluiten bij middelbare scholen.

Advertenties

Iedereen elke dag weer veilig thuis: Maak een punt van nul
De Maand van de Veilige Schoolomgeving maakt onderdeel uit van de aanpak Maak een punt van nul. Het ROV wil, dat verkeersveilig gedrag de norm wordt in Zuid-Holland, zodat iedereen elke dag veilig thuiskomt. Daarom roept het bureau -samen met haar partners- iedereen op een punt te maken van nul. Nul staat hierbij voor nul verkeersslachtoffers.

Meer informatie over de Maand van de Veilige Schoolomgeving en de agenda van activiteiten is te vinden op www.maakeenpuntvannul.nl/themamaand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: