100-jarige Toneelvereniging Durf krijgt Koninklijke Erepenning

De Haagse Toneelvereniging Durf bestaat op 12 juli exact 100 jaar, daarmee de oudste oorspronkelijke (niet gefuseerde) amateurtoneelvereniging van Den Haag. Locoburgemeester Robert van Asten had vandaag de eer het bestuur de Koninklijke Erepenning uit te reiken voor het bereiken van deze bijzondere mijlpaal in de cultuursector.

Durf is na honderd jaar nog altijd springlevend. Wat in 1921 begon op initiatief van leraren van de toenmalige kweekschool aan de Antonie Duijckstraat, is nu een kleine, maar gewaardeerde toneelvereniging. In 2015 besloot de club het rebelse karakter breder en tegelijkertijd beknopter te etaleren. Durf te spelen (DTS) werd Durf. Maar daarmee veranderde het gezelschap niet. Inventiviteit en bravoure waren er altijd al.

Durf staat voor ‘durf te spelen’, het lef jezelf te laten zien en horen. Durf staat ook voor spelen op onverwachte plekken: de oude huisjes van het Rode Dorp, een gymzaal, een anti-kraakpand en een leegstaand garagebedrijf. Durf pakt ook gedurfde thema’s op: rebellerende vrouwen, dementie en online dating bijvoorbeeld. Het gezelschap werkt met jonge, onervaren regisseurs, betrekt artiesten uit andere disciplines – zoals dansers en beeldend kunstenaars- en schrijft zelf de toneelteksten.

Durf toont lef en gaat daarmee de verbinding aan. Door te kiezen voor actuele thematiek, door als spelers, regie en productie samen te werken aan alle facetten van een voorstelling en door anderen uit de Haagse cultuurwereld bij de producties te betrekken. Dat resulteert in laagdrempelige voorstellingen die goed worden ontvangen. Voorstellingen die vaak het startpunt zijn voor indringende nagesprekken en discussies die het publiek mee naar huis neemt.

Durf viert niet alleen het honderdjarig bestaan, maar toont zich relevant voor de Haagse cultuurwereld. De producties bereiken het publiek met grote vragen over hedendaagse kwesties. Die combinatie heeft ertoe geleid dat Zijne Majesteit de Koning besloten heeft de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan toneelvereniging Durf.

Wilt u een Koninklijke Erepenning aanvragen? Informeer naar de mogelijkheden bij Kabinet en Protocol, gemeente Den Haag, onderscheidingen@denhaag.​nl.

Foto’s: Martijn Mastenbroek / Dossier Mastenbroek (c)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: