In hoeveel cold cases staat de naam van de dader misschien al in het dossier?

Nederland telt bijna achttienhonderd zogeheten cold cases: moord- of verdwijningszaken die ondanks recherchewerk nooit opgelost zijn. Een van de bekendste cold casezaken in Nederland is bijvoorbeeld de moord op Nicky Verstappen.

Jos Brech (tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky) bleek achteraf al meermaals in beeld te zijn geweest. Sterker nog, hij keek als een pyromaan naar zijn eigen brand, toen hij in augustus 1998 op de fiets staande werd gehouden bij de plaats delict.

De veroordeelde Limburger stond al die tijd met naam en toenaam in het politiedossier, maar werd slechts gezien als passant en getuige. Niet als verdachte.

Advertenties

Het is natuurlijk makkelijk om te stellen dat de politie deze verdachte op een presenteerblaadje had. Er stonden immers honderden tot duizenden namen in het dossier. Met de kennis van nu lijken alle puzzelstukjes in elkaar te passen, maar zo simpel was het destijds niet.

Toch werpt het de vraag op: in hoeveel cold cases staat de naam van de dader misschien al in het politiedossier? Loont het om toch nog eens iedereen – hoe tijdrovend ook – nog eens onder de loep te nemen.

Foto door RODNAE Productions op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: