Weersomslagen zijn typisch voor Nederlandse lente

Waar het dinsdagmiddag en woensdagmiddag in een groot deel van het land nog lenteachtig is met 12-16 graden, kan het komend weekend matig vriezen met minima beneden -5 graden. Weersomslagen als deze zijn typisch voor de Nederlandse lente.

De windrichting is in Nederland dé bepalende factor voor de temperatuur. Waait de wind uit het noorden dan wordt koude lucht aangevoerd en bij een zuidenwind wordt het flink warmer dan normaal. Een oostenwind is in de winter koud en in de zomer warm. En een westelijke wind zorgt voor hele gematigde temperaturen. 

De verschillen in temperatuur tussen de verschillende windrichtingen zijn aan het begin van de lente het grootst. In Zuid-Europa komt de lente al flink op gang, terwijl de winter in Noord-Europa nog stevig in het zadel zit. Een wisseling tussen zuidenwind en noordenwind kan binnen enkele dagen grote temperatuurverschillen opleveren.

Noordenwind voert vanaf donderdag koude lucht aan

Vandaag en morgen is het ’s middags lenteachtig warm met op grote schaal maxima van 12-16 graden. Alleen in het noorden is het op plaatsen waar het bewolkt of mistig blijft, net als de afgelopen dagen, niet warmer dan 4-7 graden. Donderdag steekt een noordenwind op en moeten we het doen met hooguit 6-8 graden. De dagen daarna wordt het dagelijks zo’n 5-8 graden en in de nachten vriest het op grote schaal. In het weekend kan het regionaal zelfs afkoelen naar -5 tot -7 graden. 

Matige vorst is in de eerste helft van maart niet bijzonder, maar kan wel slecht uitpakken voor planten die door het warme weer van vorige week al flink zijn uitgelopen. Het gevaar voor vorstschade is groot. 

Wie wil snoeien in de tuin kan beter wachten tot na het komende weekeinde. Volgende week draait de wind naar een zuidwestelijke richting. Daarmee neemt de kans op nachtvorst af en overdag stijgt de temperatuur naar een graad of 10.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: