Sociale onderneming koopt plaats delict bekende bankroof

Een vastgoedontwikkelaar uit Voorburg die de sociale cohesie in lokale gemeenschappen probeert te bevorderen heeft een pand aangeschaft waar in 1971 één van de meest professionele bankroven uit de Nederlandse geschiedenis heeft plaatsgevonden. Het gaat om het oude postkantoor in het centrum van Apeldoorn. De maand verwisselt het pand na ruim een eeuw officieel van eigenaar.

Anton B. wist in de nacht van 30 op 31 januari 1971 samen met zijn maten Rein R. en Mattie A. binnen te komen in het PTT-postkantoor aan de Deventerstraat in het centrum van Apeldoorn. Anton, afkomstig uit Sneek, wist waar hij mee bezig was. Al vaker was hij ’s nachts bankgebouwen binnengedrongen en had hij kluizen gekraakt. Maar deze inbraak was opvallend.

Advertenties

En wel omdat ze slechts een schroevendraaier en een klein mokertje achterlieten. Verder niets, zelfs geen vingerafdrukken op de openstaande brandkastdeur. Gedurfd was het ook; honderd meter verderop zat het politiebureau. Er werd ruim 900.000 gulden geroofd. Uiteindelijk liep het niet goed af voor Anton en zijn vrienden. Zijn uitgavenpatroon werd ineens zo exorbitant dat hij tegen de lamp liep.

De projectontwikkelaar Steenvlinder uit Voorburg koopt het pand van de gemeente Apeldoorn. De firma, opgericht door een oud-wethouder uit de gemeente Den Haag, stelt zich tot doel via vastgoedprojecten meer betrokkenheid van woningeigenaren te creëren met elkaar en met de lokale gemeenschap.

Advertenties

Concreet door woningen voor starters en middenmoters aan te leveren, naast woningen voor mensen met een hoog inkomen. Die eerste twee groepen komen momenteel in de overspannen woningmarkt nauwelijks meer aan een eigen huis. Het gaat om zogenoemde ,kluswoningen’, die door de kopers zelf worden afgebouwd. Alle inkomensgroepen komen met opzet kriskras door elkaar te wonen, wat het contact bevordert. In de door Steenvlinder aangeschafte bovenverdieping van het postkantoor komen circa zeventien van deze kluswoningen.

“We zijn blij dat we dit pand hebben kunnen kopen van de gemeente”, aldus Norder. “Pas later hoorden het verhaal van die kraak. Wat een contrast: eerst wordt onder dat dak geld van de Apeldoornse gemeenschap gestolen. Nu gaan we proberen een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie van datzelfde Apeldoorn. Concreet door mensen uit verschillende inkomensgroepen naast elkaar te laten wonen en zo met elkaar kennis te laten maken.” Norder, lachend. “Kortom: de zaak is weer in balans!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: