LTO: verzwaar straffen voor insluipers boerenbedrijven

Mensen die ongevraagd bij agrarische bedrijven binnensluipen moeten harder worden gestraft. Daarvoor pleit belangenorganisatie LTO Nederland. Aanleiding is een rechtszaak tegen de Vegan Streaker, die in 2019 binnensloop bij een konijnenhouder in Vragender (Gld). Voor deze insluiping kreeg hij vrijdag een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur. Voorman Van der Tak: “Dit staat in geen verhouding tot het leed dat de boer en zijn dieren is aangedaan.”

Advertenties

LTO Nederland pleit al langer voor het strenger aanpakken van extremisten. Van der Tak: “Als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding al waarschuwt voor deze vorm van extremisme, dan moet de minister in actie komen. Ik heb met eigen ogen gezien hoeveel leed en gevaar dit soort insluipingen opleveren bij hardwerkende boeren en tuinders. Daarom wil ik binnenkort met minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid om tafel.”

Advertenties

Onnodig dierenleed door insluipingen
Van der Tak stelt dat extremisten geen rekening houden met de gezondheid van dieren. “Als je midden in de nacht met felle lampen een konijn in de ogen schijnt kunnen ze zich letterlijk doodschrikken of door de schrik verlamd raken. Ook bij een pluimveebedrijf in Limburg hebben we dode dieren gevonden na een nachtelijke insluiping. De dieren waren zo geschrokken van het plotselinge licht dat ze zich massaal doodvlogen tegen de stalmuren. Door de klap en verstikking kwamen ze om. Bij insluipingen in varkensstallen hebben we gezien dat de moederdieren zo schrokken dat ze hun biggen vertrapten.”

Advertenties

Wetswijziging noodzakelijk
LTO Nederland wil daarom dat de minister de wet aanpast, zodat insluipers harder kunnen worden gestraft. “Als je met twee mensen of meer midden in de nacht inbreekt kun je maximaal 9 jaar celstraf krijgen, maar als je midden in de nacht bij een boerenbedrijf binnensluipt is dat hooguit 16 maanden. Daar moet zo snel mogelijk verandering in komen. Voor veel boeren zijn hun bedrijf en woning één. Het goed verzorgen van dieren betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week verantwoordelijkheid nemen en klaarstaan.” Het binnendringen in stallen voelt als het binnendringen van je privéleven. Insluipingen in boerenbedrijven worden nu nog niet gezien als inbraak, omdat er geen braaksporen zijn. Maar voor veiligheid en het welzijn van dieren moet er frisse lucht naar binnen kunnen en moeten vluchtroutes altijd open zijn. Hermetisch vergrendelen van stallen is onwenselijk.

Advertenties

In gesprek met de minister
Voorzitter Van der Tak wil spoedig in gesprek met minister Grapperhaus. “De bezetting in Boxtel heeft tot afspraken geleid tussen LTO en het ministerie van Justitie en Veiligheid over het monitoren, screenen en onderzoeken van extremistische groeperingen. Scherpe aandacht moet prioriteit blijven. Het is nu zaak dat de politiek in actie komt zodat er harder tegen illegale acties kan worden opgetreden. Het kan niet worden getolereerd dat dierenextremisten het ‘recht’ in eigen handen nemen. Serieuze juridische consequenties zijn gepast.”

Foto door KoolShooters op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: