Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Swiss Point of Care, dat bevolkingsgegevens analyseerde van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Advertenties

Opvallend is dat uit de analyse van gegevens van het CBS blijkt dat de toename van het percentage van de bevolking dat met overgewicht kampt, flink verschilt tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bovendien blijken er binnen de leeftijdsgroepen soms ook flinke verschillen te zitten tussen mannen en vrouwen.

Na de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar, waar het percentage met overgewicht sinds begin jaren tachtig met 154 procent toenam, bevinden de sterkste toenames zich onder twintigers (103 procent) en 12- tot 16-jarigen (94 procent). Bij dertigers (63 procent), veertigers (44 procent) en 50-plussers (23 procent) nam het percentage minder explosief toe. Alleen in de leeftijdsgroep van 4 tot 12 jaar is het percentage van de bevolking met overgewicht sinds begin jaren tachtig gelijk gebleven.

Advertenties

Hoewel vrouwen gemiddeld genomen minder vaak kampen met overgewicht dan mannen, valt wel op dat het percentage met overgewicht in de afgelopen decennia in veel leeftijdsgroepen sterker is toegenomen onder de vrouwelijke bevolking. Vooral onder twintigers is het percentage bij vrouwen (met een stijging van 171 procent) veel sterker toegenomen dan bij mannen (64 procent).

De volledige onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: swisspointofcare.com/nl/onderzoek-overgewicht

Foto door freestocks.org op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: