Diverse incidenten op vijfde avondklokavond

Het was woensdagavond rustiger op straat dan tijdens de voorgaande avonden, waarin relschoppers in diverse gemeenten voor onrust zorgden. Wel waren er in verschillende plaatsen incidenten. Ook zijn er diverse aanhoudingen verricht voor online opruiing.

Advertenties

Dat constateert Willem Woelders, een van de algemeen commandanten van de NSGBO Avondklok. In totaal zijn er woensdag 51 aanhoudingen verricht, waarvan een groot deel voor online opruiing. ‘We zien op sociale media nog steeds heel veel berichten die oproepen tot geweld of rellen en daar acteren we op. Een man of twintig is door ons hiervoor aangehouden.’

Arrestaties
Naast de aanhoudingen voor opruiende berichten zijn er ook andere arrestaties verricht. Een 19-jarige inwoner in Den Bosch is in zijn woonplaats aangehouden omdat hij een steen naar een politiebus gooide. In Bemmel heeft de politie een jongen opgepakt voor het vernielen van een boa-auto. Twee jongens van 15 en een jongen van 16 jaar zijn in Leiden aangehouden. Het drietal had tien nitraten en wasbenzine op zak.

Advertenties

In Amsterdam ontplofte een vuurwerkbom onder een geparkeerde politieauto. Op het moment van ontploffing zat er niemand in. Het voertuig liep schade op.

Buurtvaders
In onder meer Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Groningen waren woensdagavond nog enkele groepen op straat te zien. ‘Die mensen werden aangesproken door agenten’, zegt Woelders. ‘Ook wordt nauw samengewerkt met gemeentes en bijvoorbeeld buurtvaders en –moeders om ongeregeldheden te voorkomen. En dat werkte.’

Advertenties

Celstraffen
Inmiddels hebben woensdag de eerste betrokkenen van de avondklokrellen cel- en taakstraffen gekregen. De gepleegde delicten variëren van het plegen van geweld tot opruiing. Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant is begonnen met een offensief om de schade bij rellen in diverse Brabantse gemeenten op de daders te verhalen. Het OM laat woensdag weten dat er inmiddels beslag is gelegd op diverse bankrekeningen en meerdere auto’s.

Advertenties

Beelden van rellen opsturen
Stuurt u beelden op naar de politie? Vermeld dan duidelijk in welke plaats, in welke straat en op welk moment deze beelden van rellen zijn genomen. Ook is het verzoek om alleen beelden te sturen waarop concreet crimineel geweld te zien is. U kunt uw beelden delen via het speciale formulier.

Foto door Lisa Fotios op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: