AMBER Alert centraal op internationale dag

Het is vandaag de Internationale Dag van AMBER Alert. Op deze dag start een campagne met bekende Nederlanders om meer aandacht te genereren voor het internationale platform. Izanne de Wit, landelijk coördinator vermiste personen, is blij met de aandacht.

Advertenties

Izanne benadrukt wel dat AMBER Alert een zwaar opsporingsmiddel is dat niet zo vaak wordt ingezet. ‘In 2020 hebben we er twee keer gebruik van gemaakt.’ Jos Overes is Hoofdofficier van Dienst operations bij de Landelijke Eenheid. Hij is één van de personen die kan beslissen om een dergelijk middel in te zetten. ‘Naast het Amber Alert hebben we ook nog het Vermist Kind Alert, dat kunnen we inzetten op regionaal niveau in een straal van 75 kilometer rondom de mogelijke locatie van het vermiste kind. Dit hebben we vorig jaar veertig keer ingezet.

Verschillende middelen
Jaarlijks komen er zo’n 40.000 meldingen van vermiste personen bij de politie binnen. 17.000 daarvan zijn kinderen. Een Vermist Kind Alert wordt echter alleen ingezet wanneer er ernstige zorgen zijn om het welzijn van het kind. Bij een AMBER Alert moet er de vrees zijn dat het leven van het ontvoerde of vermiste kind in gevaar is. ‘Dat zijn de criteria die we hanteren. Het zijn uiterste middelen die we enkel inzetten als elke seconde telt. We hebben namelijk veel meer middelen’, stelt Jos.

Advertenties

Alle opsporingsmiddelen kunnen sinds 1 september vorig jaar gestroomlijnder in worden gezet. ‘Voorheen werden veel zaken geregeld bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen, maar die zijn verder niet betrokken bij de operationele dienst die 24/7 in de lucht is. Daarom is dat sinds september verschoven naar operations van de Landelijke Eenheid. Zo kunnen we makkelijker schakelen en is alles onder één dak ondergebracht. We kunnen het complete middelenpakket inzetten en snel bepalen wat bij welke vermissing ingezet kan en moet worden. Of het nu gaat om een helikopter, speurhond of bijvoorbeeld plaatsing van een oproep aan burgers om naar de vermiste uit te kijken op politie.nl.’

Advertenties

Burgerparticipatie
Dat een AMBER Alert zo weinig wordt ingezet maakt het middel volgens Izanne zo’n succesvol middel: ‘Wanneer we het inzetten krijg je de volle aandacht van de burger. Je kan ook echt niet om zo’n vermissing heen. De vermiste staat overal online, maar bijvoorbeeld ook boven de snelweg. Die extra oren en ogen helpen enorm in het proces.’ Ze benadrukt wel dat het succes niet alleen door het Alert komt. Op de achtergrond werkt een team van rechercheurs hard om de vermiste te vinden in combinatie met een hoop andere opsporingsmiddelen. ‘Het is de combinatie die het middel zo sterk maakt.’

Advertenties

Avicii Glennis Grace Barbie Litebit Jos B. Meghan Markle Maarten van der Weijden Fortnite Mac Miller Boer zoekt Vrouw Max Verstappen Glennis Grace Waylon André Hazes Koningin Máxima Avicii Cristiano Ronaldo Meghan Markle Beyoncé Kim Kardashian Verenigde Staten Jacob Mason Ethan Noah William Liam Jayden Michael Alexander Aiden Italië Francesco Alessandro Andrea Lorenzo Matteo Gabriele Mattia Leonardo David Riccardo Verenigd Koninkrijk Harry Oliver Jack Charlie Jacob Thomas Alfie Riley William James Australië William Jack Oliver Noah Ethan Thomas Lucas James Cooper Jackson/Jaxon Duitsland Ben Luca/Luka Paul Lukas/Lucas Finn/Fynn Jonas Leon Luis/Loius Maximilian Felix India Aarav Vivaan Aadi Vihaan Atharv Sai Krishna Mohammed Aryan Arjun Chili Benjamin Vicente Martin Matias Joaquin Agustin Cristobal Maximilian Sebastian Tomas Turkije Berat Yusaf Emir Mustafa Mehmet Ahmet Muhammed Omer Emirhan Cinar Spanje Daniel Hugo Alejandro Pablo Alvaro Adrian David Diego Mario Javier Nederland Noah Daan Lucas Levi Sem Finn Liam James Milan Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: