Vier op de tien zaken in Opsporing Verzocht opgelost

Veel zaken die door politie en Openbaar Ministerie worden aangedragen bij Opsporing Verzocht leiden mede door die aandacht tot aanhoudingen. Wat verklaart het succes?

Advertenties

Vorig jaar is in 40 procent van de zaken die bij Opsporing Verzocht werden getoond, een verdachte aangehouden. In een vierdelig jaaroverzicht passeert een aantal opvallende zaken de revue. In meerdere gevallen meldden de getoonde of beschreven verdachten zich na de uitzending zelf bij de politie.

Wat is de verklaring voor dat succes? Landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Ernst Pols van het Openbaar Ministerie heeft wel een idee. ‘Elke week kijken meer dan een miljoen mensen naar de uitzending. Mensen die getoond worden, weten dat. Het is zeer voorstelbaar dat ze de volgende dag het gevoel hebben dat ze door iedereen bekeken worden en vervolgens eieren voor hun geld kiezen en zich melden bij het politiebureau.’

Maar ook druk van de omgeving, zoals ouders, zorgt er regelmatig voor dat verdachten zich melden, zo ziet Pols. ‘En we weten dat het programma goed bekeken wordt door de bajespopulatie. Ook uit die hoek komen regelmatig tips.’

Advertenties

Veel zaken werden snel opgelost, maar in het jaaroverzicht wordt ook teruggeblikt op zaken die meerdere keren in de uitzending waren en in 2020 tot aanhoudingen leidden. De bekendste en langstlopende was natuurlijk de aanhouding van Jos B. in de zaak Nicky Verstappen. Maar ook voor de studente Sumanta Bansi was sinds haar verdwijning in februari 2018 meermaals aandacht in de uitzending. Vorig jaar werden drie mannen uit Hoorn en Rijswijk aangehouden. Van Sumanta zelf ontbreekt helaas nog elk spoor.

Advertenties

Katwijk Overval Juwelier. Gepleegd op 20 november 2020.
Tilburg  Nieuwe aanslag Poolse supermarkt op 4 januari 2021.
Neer Handgranaat bij woning journalist. Aangetroffen op 27 december 2020.
Lettele Woningoverval. Gepleegd op 2 november 2020.
Eindhoven Poging doodslag Gepleegd op 5 maart 2020.
Geldrop  Woningoverval. Gepleegd op 11 februari 2020.
Amerongen Overval op tankstation. Gepleegd op 5 mei 2020.

Daarnaast wordt een terugkoppeling gegeven van de resultaten uit de uitzending van 15 december 2020. Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 5 januari rond 21:55 uur op NPO1. De volgende dag rond 13:35 uur wordt de uitzending herhaald op NPO1.

Foto’s door RODNAE Productions op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: