Uitvaartcoöperaties CUVO en De Laatste Eer willen als eerste een nieuw Resomatorium in de regio Haaglanden

In de toekomst kun je er ook voor kiezen om na overlijden je lichaam op te laten oplossen in een verwarmde vloeistof. Deze methode wordt ‘resomeren’ genoemd. Minister Ollongren komt nog voor de zomer met een wetsvoorstel en naar verwachting wordt deze methode eind 2021 in Nederland bij wet vastgelegd.

Advertenties

Frank Franse, directeur van de uitvaartcoöperaties CUVO en De Laatste Eer: “Resomeren wordt hét alternatief voor cremeren. Daarom willen wij als eerste een Resomatorium in de regio Haaglanden bouwen. Daarvoor onderzoeken wij op dit moment de haalbaarheid en zijn de eerste contacten met een aantal gemeenten al gelegd”. 

Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element is geen vuur maar water. De uitvaartkist kan duurzaam worden gebruikt of is er zelfs helemaal geen kist meer nodig. Met resomeren ga je terug naar het water, de cirkel is rond. Het is voor veel mensen een mooi alternatief en heel groen.

Advertenties

Uit een poll, uitgevoerd door Radar, is gebleken dat 62% van de Nederlanders resomeren zou overwegen bij hun uitvaart. Franse: “Veel leden van de uitvaartverenigingen stellen, bij het vastleggen van hun wensen, de vraag of hun wens tot resomeren al kan worden vastgelegd”.

CUVO en De Laatste Eer zijn al bekend als innovatieve uitvaartorganisaties. Zo werd de mede door hen ontwikkelde “levende doodskist” nationaal en internationaal nieuws. Op het gebied van duurzame uitvaarten voldoet de uitvaartorganisatie aan de normen van Greenleave. Daarom omarmen zij de komst van deze nieuwe duurzame technologie.

Advertenties

Door het aanbieden van deze vorm van biocrematie kunnen wij tegemoet komen aan de toenemende vraag naar een duurzaam afscheid. Verder vinden veel mensen het idee van water prettiger dan vuur. “En wij zijn nu eenmaal gewend te luisteren naar de wensen van de families die ons het organiseren van de uitvaart toevertrouwen”, aldus Franse. Op de vraag wat hij zelf zou kiezen zegt hij: “Ik ben een watersporter en wil de aarde graag wat mooier achterlaten voor de toekomstige generaties. Dus ik overweeg het zeker”. Resomeren is nu al mogelijk in een aantal staten in Amerika en enkele andere landen. Nederland loopt in Europa hierbij voorop. Als het plan van CUVO en De Laatste Eer slaagt, zouden de inwoners van de gemeenten in de regio Haaglanden weleens de primeur kunnen krijgen in Nederland.

Foto door Jessica Lewis op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: