Staatsloterij beste Kerstcommercial 2020

Het was in vele opzichten een bewogen jaar. Daardoor hunkert zo een beetje iedereen in Nederland naar een nieuw jaar, maar niet voordat we kunnen genieten van de feestdagen.

Onderdeel van de feestdagen zijn de Kerstcommercials. Het is toch een beetje een informele en misschien wel stiekeme prestigieuze strijd tussen Neerlands’ beste marketeers en merken. En met Corona zullen de commercials ook extra goed worden bekeken. Alle reden om dit jaar te komen met een geweldige Kerstcommercial.  

Jaarlijks onderzoekt MeMo2 wie zich winnaar mag noemen van de beste Kerstcampagne. Ruim 4.000 deelnemers hebben dit jaar weer gestemd. Dat deden ze op het crossmedia analytics platform THX. De 14 voorgelegde Kerstcommercials zijn allen beoordeeld op basis van vier criteria:

  1. Geeft de kerstcommercial een warm kerstgevoel?
  2. Is de kerstcommercial leuk om naar te kijken?
  3. Is de kerstcommercial ook echt onderscheidend?
  4. Gaat de kerstcommercial naar verloop van tijd irriteren?

Historisch scoorden de supermarkten hier sterk, maar die hebben er een geduchte concurrent in de vorm van de Staatsloterij bij gekregen. Zo was vorig jaar ‘de Egel’ Kerstcommercial van de Staatsloterij de grote winnaar.

Advertenties

Dit jaar was het woord aan de zwarte kat ‘Frummel’. De zwarte kat die geluk brengt. In een ontroerend en prachtig gemaakte commercial weet het ontwapende nieuwe baasje van een jong zwart katje dit geluk ook op waarde te schatten. Niet door de magie van het beestje voor eigen geluk te gebruiken, maar juist dit geluk door te geven. En zo zit er in deze commercial ook een prachtige Kerstboodschap verwerkt. Maar nog mooier wordt het als blijkt dat de inhakende out-of-home campagne op een smaakvolle manier andere katten aan een nieuw thuis probeert te helpen. Asiels zitten nog bomvol met dakloze beestjes, die ook graag met Kerst naar hun nieuwe huis willen.

Kortom. De grote winnaar, net als vorig jaar, is geworden de Staatsloterij met ‘Frummel’. Onderaan dit artikel is een kort interview opgenomen waar dit succes precies vandaan komt.

De uiteindelijke top 5 in Nederland van de beste Kerstcommercial is geworden:

  1. Staatsloterij (Frummel)
  2. Kruidvat
  3. Plus
  4. JUMBO
  5. ETOS
Advertenties

Aansluitend een kort interview met de Winnaar. Namens de Staatsloterij Dries Poels en Michael Kastelijns

Allereerst gefeliciteerd met wederom de beste campagne van Nederland in de feestdagen! Kun je een verklaring geven waarom het wederom is gelukt? Wat doen jullie beter of anders dan andere merken, denk je? 

Dries Poels (Head of Marketing Nederlandse Loterij): Het is een combinatie van factoren. Het begint bij de kracht van een steengoed inzicht. Bij onze Oudejaarstrekking campagnes is dat sinds een paar jaar “het mooiste geluk is het geluk dat je een ander gunt”. In de feestdagenmaand ook nog eens extra actueel. Dat inzicht is zo sterk, dat raakt misschien wel nooit sleets. Daarnaast werken we in een extreem intensieve en open relatie met onze bureaus samen op deze belangrijkste campagne van het jaar. Natuurlijk met TBWA, maar ook met ons mediabureau MindshareGreenhouse en Blauw Gras op social. Co-creatie gebeurt in elke stap van het proces en met één duidelijke en gezamenlijke missie, namelijk: het succes van vorig jaar overtreffen.

Advertenties

Vorig jaar was ‘de egel’ een doorslaand succes, het jaar daarvoor een zielig hondje. Nu ‘Frummel’ de zwarte kat die geluk brengt. Was het gebruik van een dier een bewuste keuze of toeval?

Dries: Nee zeker geen toeval. Het leek ons een mooie ambitie om in de maand die gevormd wordt door tradities, daar een nieuwe traditie aan toe te voegen: De Oudejaarstrekking campagne van Staatsloterij met daarin elk jaar de hoofdrol voor een nieuw dier.

Michael Kastelijns (Business Director Staatsloterij) vult aan: “Uiteindelijk wint bij ons het beste creatieve idee. Om daar zeker van te zijn hebben ook dit jaar andere creatieve richtingen op basis van hetzelfde inzicht getest. Frummel stak echt met kop en schouders boven de andere richtingen uit. Misschien begint Nederland de traditie al te omarmen!

Advertenties

Er is ook een prachtig inhaker, “Vriendjes van Frummel” die o.a. met behulp van een Digital Out of Home campagne, te zien is, echt krachtig. Hoe is die tot stand gekomen?

Michael: Het verhaal van Frummel inspireerde ons om meer dieren in Nederland geluk te geven. Zo zijn we gaan samenwerken met lokale asielen en de landelijke organisatie Dierenasiels.com een om Nederlandse asielkatten een podium te geven. Het zou geweldig zijn als heel veel katjes, maar ook andere huisdieren, een fijne toekomst en dus hun nieuwe geluk te vinden in een Nederlands huishouden.

Foto door cottonbro op Pexels.com

Uitslag Staatsloterij 2020 Staatsloterij 2021 Loten Prijzen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: