Nieuwe traditie vanuit de Haagse Kloosterkerk: de Nationale Nieuwjaarszegen

Op de eerste zondag van het nieuwe jaar start de EO met een nieuwe traditie. Vanuit de Haagse Kloosterkerk vraagt Theoloog des Vaderlands Almatine Leene een zegen voor alle Nederlanders. De Nationale Nieuwjaarszegen wordt omlijst door dans, kunst en muziek. 

Met de Nationale Nieuwjaarszegen start de EO een nieuwe traditie waarin kunst en Bijbelverhalen op een nieuwe manier aan elkaar verbonden worden. Theoloog des Vaderlands Almatine Leene: “Iemand zegenen is mooi om te doen want daarmee zeg je: je staat er niet alleen voor. Om dat in een nationaal moment te doen vind ik heel bijzonder want ik gun iedereen het Goede. We weten niet wat 2021 brengt, maar wel dat God erbij is. Ik hoop mensen te inspireren met een eeuwenoud verhaal over Jakob. Een verhaal dat moed geeft om alles wat op ons afkomt aan te pakken.” 

Het idee 
Het idee voor dit programma ontstond na de verkiezing van de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Tom Mikkers, predikant in Wassenaar en vanaf het begin betrokken bij de Nacht van de Theologie – waarvan de verkiezing van de Theoloog des Vaderlands onderdeel uitmaakt – kwam op het idee en benaderde Michel de Vos, verantwoordelijk voor de communicatie en toen ook betrokken bij de online kerkdiensten van de Haagse Kloosterkerk. Ze hadden niet lang daarvoor samengewerkt bij een dienst in de Kloosterkerk waar Tom Mikkers voorging. Samen werkten ze het idee uit. Ook het maandblad ‘Kerk in Den Haag’ was aangehaakt. Aanvankelijk was het idee er een Haagse gebeurtenis van te maken met een livestream vanuit de Kloosterkerk. Toen Tom de EO polste, bleek hier animo te zijn om er een nationale traditie van te maken op tv. 

Nieuw genre 
Tom Mikkers: “De Nationale Nieuwjaarszegen is beslist geen kerkdienst of een preek. Het is eigenlijk een heel nieuw genre. We willen een verhaal uit de Bijbel tot leven wekken door het zo mooi mogelijk te vertellen samen met verschillende uitvoerende kunstenaars. We hopen dat mensen zich hierdoor laten bemoedigen.” Michel de Vos: “Het concept van de Nationale Nieuwjaarszegen met een grote rol voor dans, kunst en muziek past heel goed bij het karakter van de Kloosterkerk. Ook hier leggen we een verbinding tussen geloof en cultuur met exposities, cantatediensten en diensten waarin onze predikanten kunst en bijbel met elkaar verbinden.” 

Artistieke invulling 
De Dutch Don’t Dance Division, onder leiding van Thom Stuart, een koor en orkest onder leiding van Daniel Rouwkema en kunstenares Zwier Cornelissen werken mee aan de Nationale Nieuwjaarszegen.

Impuls voor kerken in Den Haag 
Voor de Haagse Kloosterkerk is de Nationale Nieuwjaarszegen een hoopvol begin van het nieuwe jaar. Michel de Vos: “Het is prachtig dat onze kerk in Den Haag zo voor heel Nederland een bijzondere plek wordt. Het is een hoopvolle gedachte dat dit idee in 2020 is ontstaan in een setting van onlinediensten en heel veel beperkingen voor iedereen. Dat is ook een impuls voor de Kloosterkerk en het kerkelijk leven in Den Haag.” 

De Nieuwjaarszegen is een samenwerking met de Kloosterkerk Den Haag, maandblad ‘Kerk in Den Haag’ en de Vermeulen Brauckman Stichting. 

Nationale Nieuwjaarszegen is zondag 3 januari te zien om 11.55 uur op NPO 2.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: