GGZ-patiënten vallen buiten de boot bij vaccinatiestrategie

Als je oud of anderszins kwetsbaar bent en ook nog eens psychiatrische aandoening hebt dan val je in Nederland buiten de boot. Dat blijkt maar weer eens in de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid. Daarin zijn deze mensen en hun verzorgenden als een van de laatste aan de beurt. Eerder vandaag verscheen over dit onderwerp al een bericht van de Nederlandse ggz. De ongelijkheid in behandeling zit ook bestuurders en cliënten van GGZ Delfland hoog.

Advertenties

De Gezondheidsraad, het ministerie van VWS en het RIVM lijken zich in de vaccinatiestrategie niet of onvoldoende bewust van kwetsbare groepen die zijn opgenomen in GGZ-instellingen. Iris Bandhoe, bestuurder van GGZ Delfland: “Het is toch absurd dat ouderen met lichamelijke én psychische aandoeningen in psychiatrische klinieken en kwetsbare, langdurig opgenomen psychiatrische cliënten een andere behandeling krijgen dan verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Ze zijn allemaal even kwetsbaar, en hebben allemaal recht op dezelfde bescherming.” Ook is het zuur voor medewerkers. “Al die maanden hebben we alles op alles gezet om onze cliënten en medewerkers te beschermen én de zorg door te laten gaan, en dan worden we nu niet gezien.”

Advertenties

Ook bij cliënten zit het hoog. Marijke Mazer, namens de cliëntenraad: “Mensen met een psychische kwetsbaarheid voelen zich vaak al ongezien en niet gehoord. Het voelt nu als een bevestiging dat cliënten in de psychiatrie buitengesloten worden. Juist nu hebben onze cliënten behoefte aan duidelijkheid en verbinding met elkaar. Onze kwetsbare cliënten verdienen het net zo goed als de andere kwetsbare doelgroepen.”

Advertenties

De Nederlandse ggz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en patiëntenorganisatie Mind zijn in gesprek met het Ministerie. Iris Bandhoe: “Er zijn nog geen concrete toezeggingen gedaan, maar ik hoop dat we onze patiënten en medewerkers snel kunnen laten weten dat zij met voorrang gevaccineerd kunnen worden.”

Foto: cottonbro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: