Boef je?

Foto door cottonbro op Pexels.com

Wat als jij onder dwang strafbare feiten moet plegen? Word je dan gezien als dader of als slachtoffer? Steeds meer jongeren worden slachtoffer van criminele uitbuiting maar durven niet aan de bel te trekken. Op 10 december: de internationale dag van de mensenrechten start SHOP jeugd de Boef je? campagne. Het doel van de campagne is jongeren bewuster maken van wat  criminele uitbuiting inhoudt en waar zij terecht kunnen voor informatie, advies en/of hulp.

Voor de campagne Boef je? werd op 10 december de website www.boefje.nu gelanceerd. Jongeren die  gedwongen worden om strafbare feiten te plegen zijn gevangen door een dubbele angst. Deze angst resulteert in het niet (tijdig) zoeken naar de juiste hulp. Ze zijn bang om gezien te worden als dader, maar ook voor represailles uit het criminele circuit. Jongeren moeten weten dat zij naar de politie kunnen stappen zonder de angst zelf te worden vervolgd. Bovendien zien jongeren zichzelf vaak niet als slachtoffer. Doormiddel van deze campagne en aparte website wil SHOP Jeugd meer jongeren bereiken om hen te informeren over wat criminele uitbuiting inhoudt en herkenning bij hen op te roepen. Ook wil SHOP Jeugd ouders en professionals bereiken om hen bewuster te maken van dit onderwerp.

Om de website te promoten, worden de komende twee weken in Den Haag op verschillende plekken gratis mondkapjes uitgedeeld onder jongeren en zullen er ook boomerang kaarten worden verspreid.

Voor jongeren of geïnteresseerden die ook een gratis mondkapje willen scoren: de uitdeel momenten zijn te vinden op www.boefje.nu of op de Instagram van shopjeugd.

SHOP Jeugd vindt de campagne noodzakelijk omdat het aantal slachtoffers van criminele uitbuiting stijgt, maar het aantal jongeren dat daadwerkelijk hulp zoekt hiervoor uitblijft. Met de campagne hopen we jongeren preventief te informeren zodat jongeren die hier mee te maken hebben (gehad), weten waar zij terecht kunnen en wat hun rechten zijn.

SHOP Jeugd is onderdeel van SHOP; het Haagse kennis en expertise centrum voor sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel. Criminele uitbuiting is een vorm van mensenhandel. Wanneer jongeren slachtoffer zijn geworden van criminele uitbuiting kunnen ze zich bij  SHOP(jeugd) melden. Ook kunnen anderen in hun omgeving een slachtoffer melden of (anoniem) bellen voor meer informatie. De zorgcoördinator mensenhandel ziet toe dat het slachtoffer de juiste zorg krijgt en weet wat zijn zijn/haar rechten en plichten zijn. Indien wenselijk kan ook een maatschappelijk werker worden toegewezen. De zorgcoördinator kan een advocaat inschakelen, veilige verblijfplek zoeken  en onderhoudt o.a. het contact met de politie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: