Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Wees alert wanneer je met je kinderen in de lift stapt. Met die boodschap richt Liftinstituut zich deze week tot alle ouders in Nederland. En dat is geen onnodige waarschuwing, weet John van Vliet, directeur van de keuringsorganisatie: “Uit ons eigen ongevallenonderzoek blijkt dat regelmatig een kind met een hand beklemd raakt, wanneer de liftdeur opengaat. Vaak met ernstig letsel tot gevolg.” Volgens Van Vliet is dat waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. “Motivaction-onderzoek toont aan dat 1 op de 25 Nederlanders wel eens een liftongeval met een kind heeft meegemaakt, of een betrokkene kent.”

Met een grote voorlichtingscampagne tijdens de internationale Safety Awareness Week deelt Liftinstituut verschillende veiligheidstips met de ouders. En dat is hard nodig: uit het Motivaction-onderzoek blijkt dat maar liefst 51% van de Nederlanders zich niet of nauwelijks bewust is van de gevaren van liften voor kinderen.

Weg bij de liftdeuren
Op www.liftveilig.nl deelt Liftinstituut alle veiligheidstips. Veel aandacht gaat daarbij naar de liftdeuren. Van Vliet: “Zorg dat kinderen niet tussen de sluitende liftdeuren terechtkomen of met hun handen de liftdeur proberen tegen te houden, want dat kan hard aankomen. En laat ze vooral ook geen handen op de liftdeur plaatsen. Leggen ze daar hun handjes op, dan kunnen die worden meegetrokken in de zijkant van de liftdeur, zodra deze open lopen.”

Vader Reinout die precies dát vorig jaar met zijn vierjarig zoontje Ezra meemaakte, werkte belangeloos mee aan de campagne. In een minidocu voor YouTube vertelt hij: “Hij werd tot halverwege zijn onderarm meegetrokken. Dan zakt letterlijk de grond onder je voeten vandaan.” Omdat zijn zoontje er blijvend handletsel aan overhield, wijst hij andere ouders graag op de gevaren van de lift. “Wij zetten onze kinderen nu achter in de lift, zodat wij tussen hen en de liftdeur in staan.”

Magische aantrekkingskracht
Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve, onder meer bekend van het tv-programma Schatjes en haar artikelen voor Ouders van nu en Psychologie Magazine, begrijpt wel waarom veiligheid in de lift niet direct top of mind is: “Liften hebben een magische aantrekkingskracht op jonge kinderen. Het is leuk en onvoorspelbaar, de deur gaat open en dicht, en er zitten lichtjes in. En als je met een glazen lift gaat, zie je het perspectief ook nog eens veranderen als je omhooggaat. Zelfs menig ouder vindt dat leuk. Dan is gevaar niet het eerste waar je als volwassene aan denkt.”

Volgens Neve kun je kinderen het beste van jongs af aan leren om veilig met de lift te gaan – “net zoals we hen wegwijs maken in het verkeer. Daar kun je als ouder al mee beginnen als ze zo’n 2,5 of 3 jaar zijn. Neem ze op een logische en spelenderwijze manier mee in typisch gedrag dat hoort bij een lift. ‘De lift is leuk, we mogen er af en toe in, en als we erin gaan, drukken we samen op één knopje. Tijdens de rit wachten we, houden we onze handen weg bij de deur en lopen we door als we weer naar buiten gaan.’” Op liftveilig.nl geeft ze veel tips en een antwoord op de vraag wanneer kinderen voor het eerst zelfstandig met de lift kunnen.

Veilig gebruik
Of ouders met kinderen de lift maar beter kunnen vermijden? “Integendeel”, zegt Liftinstituut-directeur Van Vliet. “De lift is gewoon veilig als je er veilig mee omgaat. Daarom keuren we liften niet alleen, maar wijzen we alle liftgebruikers ook op de mogelijke gevaren van een verkeerd gebruik. Zo werken we op twee manieren aan de liftveiligheid in Nederland.”

Speciale waarschuwingsstickers voor op de liftdeuren zijn aan te vragen via www.liftinstituut.nl/waarschuwingsstickers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: