Talentontwikkeling in de knel vanwege te krap rijksbudget

Twaalf positief beoordeelde organisaties door heel het land lopen het gevaar om niet meer door te kunnen gaan met de projecten en evenementen rondom cultuurparticipatie. Het te krappe rijksbudget geeft Fonds voor Cultuurparticipatie niet de ruimte om de landelijke organisaties in de verschillende disciplines te steunen. Met Fonds voor Cultuurparticipatie investeert het Rijk in de broodnodige doorlopende lijn die er in Nederland is tussen amateurs en de professionals.

Het krappe rijksbudget heeft ook effect op de activiteiten van Holland Dance Festival waardoor er de komende vier jaar veel minder ruimte is om de opgestarte projecten voor dansers met en zonder beperking, ouderen en jonge talentvolle amateur dansers voort te zetten. Het is onze missie om dans voor iedereen toegankelijk te maken: voor jong en oud, mensen van alle sociale en culturele achtergronden en voor mensen met en zonder beperking. Wij bieden mensen niet alleen de mogelijkheid om te kijken naar dans, maar ook om de kracht en schoonheid van dans aan den lijve te ervaren, middels een groot aantal participatieprojecten.

‘Uiteindelijk wordt niemand een professionele kunstenaar zonder te beginnen als amateurkunstenaar’

‘Kinderen met handicap leven nog altijd in sociaal isolement’ was de titel van NOS gister tijdens het begin van de eerste Week van het Gehandicapte Kind. Kinderen met een handicap komen minder in contact met leeftijdsgenoten zonder handicap. Samen dansen met of zonder beperking is iets wat Holland Dance Festival graag stimuleert. Onlangs maakten choreografen Jordy Dik en Vincent Dankelman in opdracht van het Holland Dance Festival de amateurvoorstelling ‘ De Bloei komt er weer aan’. Holland Dance Festival bracht hier kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar om samen te dansen (zie filmpje).

Wat soms lijkt op een ver-van-je-bed-show – ik kan toch helemaal niet dansen? – ontvouwt zich vaak tot een ‘wauw, ik kan het wél. Het is zo mooi als kinderen zich dat realiseren!

Het ligt helemaal aan het perspectief dat je inneemt. Wat versta je onder dans? Zie je dit als de flashy hiphop-acts op tv of kan je dans zien als een manier om jezelf en je creativiteit te (her)ontdekken? Om uit je schulp te kruipen en jezelf te uiten?

Holland Dance Festival hoopt samen met tien andere instanties dat de Minister de positief gewaardeerde projectaanvragen alsnog zal financieren door extra middelen beschikbaar te stellen voor de amateurkunstensector. Uiteindelijk wordt niemand een professionele kunstenaar zonder te beginnen als amateurkunstenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: