Hoe zit het met het aantal reisbewegingen in Den Haag rondom corona?

Foto door Anna Shvets op Pexels.com

Sinds de coronacrisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatie gegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede coronagolf in Zuid-Holland en Den Haag, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zien we fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek hieronder zien we de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Zuid-Holland.

Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Detailhandel en recreatie
Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Zuid-Holland nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 26,0%. De grootste daling was zichtbaar op 18 oktober (-38,0%).

Supermarkten en apotheek
Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Zuid-Holland daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 7,0%. De grootste daling noteren we op 18 oktober (-13,0%).

OV-stations
We reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Zuid-Holland daalde in oktober gemiddeld met 44,0%. Op 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-53,0%).

Werk
Nu we steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40%). Ook in Zuid-Holland nam het werkverkeer af, gemiddeld met 26,0%. 19 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-48,0%).

Wonen
Tijdens de tweede coronagolf brengen we met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Zuid-Holland nam dit in oktober gemiddeld toe met 10,0%.

Veranderingen in reisbewegingen in Den Haag
Ook in de gemeente Den Haag zien we grote veranderingen in de mobiliteit. In de grafiek hieronder zien we dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Den Haag meer tijd thuis doorbrengen. Een toenemende interesse in glasvezel in Den Haag is hiervan een gevolg.

Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Over de gegevens
Google verzamelt anonieme locatie gegevens via bijvoorbeeld Google Maps en Android. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan. Normaal gebruikt Google deze gegevens om bijvoorbeeld aan te geven hoe druk het in een winkel of restaurant is. Nu stelt Google deze gegevens ook beschikbaar om te achterhalen of het aantal reisbewegingen richting winkels, horeca, OV, werk en wonen is toe- of afgenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: