Strijd Biden vs Trump inspireert beeldend kunstenaar René Jacobs

Het mag inmiddels een bekend gegeven zijn dat beeldend kunstenaar René Jacobs van galerie ART Jacobs zich graag mag laten inspireren door de actualiteiten. Met veel belangstelling heeft hij de zenuwslopende Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen president Trump en tegenkandidaat Joe Biden op de voet gevolgd en het inspireerde hem tot enkele bijzondere kunstwerken, waarin de bijna fysieke strijd centraal staat.

Zo maakte hij een kunstwerk dat doet denken aan een enorme arena, waar op het podium twee mannen met elkaar de strijd aanbinden. Door het gebruik van grote poppetjes in de bovenste ring en poppetjes die steeds kleiner worden als je naar beneden gaat wordt een duizelingwekkende diepte gecreëerd. In het strijdperk zelf zijn Biden, afgebeeld als oude grijze man met een blauw colbert en een wandelstok en Trump, ietwat obees en met een rood colbert en een oranje gezicht gemakkelijk te herkennen. Het tafereel doet denken aan de befaamde videoclip van Frankie Goes to Hollywood: “When two tribes go to war”. Dat is dan ook de titel van het kunstwerk. Een ander kunstwerk heeft eveneens een filmische achtergrond: “Political Fight Club”.

Advertenties

De inspiratie was mede ingegeven door de cultfilm Fight Club met Brad Pitt en Edward Norton. Twee mannen, opnieuw in rood en blauw, staan op het punt met elkaar op de vuist te gaan omgeven door een opgewonden menigte. Desgevraagd geeft René Jacobs te kennen dat hij opgelucht is voor Amerika en de rest van de wereld dat Joe Biden de verkiezingsstrijd heeft gewonnen maar verwacht hij dat Donald Trump de strijdbijl nog niet begraven heeft en tot het uiterste zal gaan om aan de macht te blijven. Beide kunstwerken zijn momenteel te bewonderen in de galerie van Rene Jacobs, die tevens dient als zijn atelier. Galerie ART Jacobs ligt op de Nieuwe Langendijk 10 in Delft. Bezoekers zijn van harte welkom om over zijn schouder mee te kijken terwijl hij aan het werk is, mits ze met niet meer dan vier personen zijn en liefst voorzien van een mondkapje. De openingstijden en meer informatie over deze en andere kunstwerken van Rene Jacobs is te vinden op zijn website: artjacobs.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: